STARTBAAN

Gebeden voor tieners en jongeren

 

 

Al ben je helemaal niet zo technisch , of heb je zoals dat heet ‘geen verstand’ van vliegtuigen, als je in de buurt van een vliegveld bent, en je ziet er een opstijgen dan móét je wel kijken, alleen al vanwege het geweldige lawaai van de inspanning waarmee het omhoog gaat. Hoe groter het vliegtuig, des te meer bewondering dat zo’n gevaarte met zoveel mensen van de grond los kan komen. Maar je ziet ook: hoe groter en zwaarder het vliegtuig, des te langere aanloop heeft het daarvoor nodig. 

Het lijkt misschien een raar voorbeeld, als we het over bidden willen hebben, maar ja, iedere vergelijking gaat mank. Als we het over bidden hebben lijkt je dat misschien net zo’n zwaar karwei om van de grond van waar je mee bezig bent, los te komen, en je te kunnen indenken, dat er Iemand is, die je kunt bereiken, en die zo ver daarboven in de hemel lijkt.

Ik wil daarom dit boekje aanbieden als een soort startbaan. Ik kan ook niet méér geven dan wat menselijke woorden, maar die je misschien toch, met de hulp van de heilige Geest die sinds je Doopsel in je leeft, kunnen  helpen met je gedachten en gevoelens naar de lieve God op te stijgen. 

Ik reik deze gebeden daarom heel bescheiden aan. Want ze worden pas levend, als jijzelf ze tot iets van je eigen woorden maakt. 

Op zich stelt dit boekje dus niets voor. Om die betrekkelijkheid nog duidelijker te maken geef ik hier weer wat Thérèse van Lisieux, een jonge heilige (ze was 24 toen ze in 1897 stierf en werd o.a. door deze bemoedigende woorden over heel de aarde heel geliefd) eens over het bidden van gebeden van ‘anderen’ schreef:

“Om verhoord te worden is het niet nodig een mooie formule uit  een boek te lezen, dat voor die omstandigheid geschreven is. Als het zo gesteld was, helaas, wat zou ik dan te beklagen zijn!... Behalve het goddelijk officie dat ik niet waardig ben te bidden, heb ik niet de moed mijzelf te dwingen in de boeken mooie gebeden op te zoeken.

Ik zou er hoofdpijn van krijgen. Het zijn er zoveel!... En dan is het ene nog mooier dan het andere.. Ik zou ze niet allemaal kunnen bidden, en omdat ik niet weet welke ik zou moeten uitkiezen, doe ik net als de kinderen die niet kunnen lezen. Ik zeg gewoon aan de goede God wat ik op mijn hart heb, zonder mooie zinnen, en Hij begrijpt mij altijd.

Voor mij is het gebed een opwelling uit je hart, het is een simpele blik naar de Hemel. Het is een kreet van dankbaarheid en liefde te midden van de beproeving, evengoed  als midden in de vreugde” .

Het gebed van Jezus