C - 29/11/2015  - eerste zondag van de Advent

 

 “Zo spreekt de Heer:

Er komt een tijd dat Ik de belofte vervul,

die Ik aan Israël en Juda gedaan heb.

Dan geef Ik David een wettige afstammeling….”

( Jer.33:14-16 )

 

WELKOM

 

Het moet NIEUW klinken: van harte WELKOM…., iets nieuws, een nieuw jaar, kerkelijk, dat wil zeggen: we gaan samen alles wat we al in ons dagen nog eens van het begin af aan SAMEN NIEUW bekijken….

Het is goed dat het nieuwe Jaartal  even kan wachten, dan gaan we daar wellicht ook bewuster mee om,,,,,onze dagen zijn geteld, waardevol elk uur van uw, jouw leven.

Daarom tellen we de dagen naar Kerstmis…als je het nieuw wilt beleven moeten we niet wachten tot 25 december…elke dag …. bewust beleven, bekijken, en daarom FIJN dat U er bent en voor de andere zondagen: vergeet ook niet uit te nodigen die er misschien niet zo aan denken.

Dank de Goede God, dan voor alles wat Hij ons geven gaat, en daarom willen we beginnen om vergeving te vragen,voor wat we in dat vorige kerkelijk jaar misschien lieten liggen…. we zeggen ons uit met alles wat in ons hart is.

 

HOMILIE

Wat gebeurt er toch allemaal? …..Jezus’ woorden zijn ons voorgelezen, ….op aarde zullen volkeren in angst verkeren, het besterven van schrik om wat de wereld gaat overkomen…..

Sommigen zullen zeggen: kom ik daarvoor om alsmaar ellende te aanhoren?  Waarom een preek over laatste oordeel en dood…? We maken toch al genoeg mee…wat er allemaal aan en met mensen gebeurt, nu al…..

Ik denk dat deze woorden juist BIJ ONS NU echt van Jezus komen, als verlichting in alles wat er ons allemaal angstig maakt…en donker….

Jezus Zegt juist als Hij over het laatste oordeel praat…..Als deze verschrikkelijke dingen beginnen, heft uw hoofden dan omhoog, kijk van je weg…… WANT JULLIE VERLOSSING KOMT NABIJ……

 

Ik wil hier heel duidelijk zeggen, dat het GEMAKKELIJK klinkt als je over angst, rampen, pijn en geweld praat, die toch voorbij gaan!

Maar de  mens die met angst leeft, niet wetend waar die rare gevoelens vandaan komen, of: …. iemand met die pijn van die ziekte….

Ik heb naast veel mensen gezeten in mijn leven, en veel woorden dan helpen niet, maar één ding wel…..je probeert bij iemand te zijn, je pakt de hand vast….normaal gaat iemand een hand schudden zomaar even uit beleefdheid, of als korte kennismaking….

Maar dan bij het lijden, de hand langer mogen vasthouden …… 

Och, beste mensen, ik vraag me de laatste tijd dikwijls af…..de meesten van ons zijn het GEVOEL kwijt, laat ik het zo maar even noemen, dat bij alles GOD er is….. Ik weet nog dat de oorlog begon en op die vroege morgen waren er in de Mis van de morgen geen plaatsen meer vrij….Het woord: oorlog, hadden we toen nog niet ervaren….maar we liepen naar de Heer, en vergeet ook niet, : we liepen in de kerk toen naar elkaar, de hand elkaar pakken…..We wachten de berichten bang af, maar het idee, om God aan te roepen voor al die mensen in nood, …Zijn we dat wat kwijt geraakt?

We gaan nu de Advent in….Het woord komt van het latijn en je zou het moeten vertalen met: IK kom er aan, ik BEN er al, en ik wil JULLIE VAN 2015, laten voelen: Ik ben er al…….

DE Advent is samen een hele tijd van vier weken om ons voor te bereiden op Gods Antwoord op het Geweld, op de angst, op de vragen van ons …. En dat Hij altijd luistert…..

Ik heb het al meer gezegd: WIJ NU hebben het nodig om anders over God te praten, en eigenlijk niet PRATEN, maar BELEVEN, weten, voelen, dat Hij er is.

En God komt ons tegemoet onder de zware woorden van wat er in natuur en geschiedenis de eeuwen door gebeurt …… met mens te worden….God , kijk, een kind, een baby, kwetsbaar …..

Ja, zo kunnen we de mensen die met Kerstmis hopelijk ook weer binnen komen. tegemoet gaan, met de baby uit de stal……

Het verhaal van altijd, dat overal weer wordt verteld en bezongen……Al zouden we maar starten met wat luisteren naar het lied van Stille nacht….

 

Op het misboekje dat de meesten in de hand  hebben staat op de achterkant een gebedje van de H.Theresia van Lisieux….

“Uw liefde Heer,

was er eerst vanaf mijn jeugd.

Zij is met mij opgegroeid.

Nu is zij een afgrond,

dieper dan ik peilen kan.

Als ik U wil liefhebben, zoals U mij bemint,

moet ik uw eigen liefde lenen.

Dan alleen vind ik rust.

Dit is mijn gebed…

 

 

 

 ..

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb