Ik was in de EO een interview aan het lezen met een medewerkster die pas 10 maanden uit de roulatie was door wat wij noemen: burn-out…..In haar verhaal haar kracht vanuit God, zoals ze hem aanduidt, tenzij op het einde wordt Jezus genoemd. Gelovige vrouw, daar zou je vanmorgen nog eens een interview  over kunnen maken en haar bevragen over de Heilige Geest….
 
Daar tussendoor ging ik als van zelf naar Hem, onze Heer, die ons op Pinksteren nu voorbereidt, en ik voelde, dat ik de woorden van de Heilige Cyrilles, die me dinsdag j.l. zo raakten, naar jou en anderen op mijn WEB kunnen delen. met wie weet….?
 
 
 
"Het is de Heilige Geest die belevendigt" (2 Kor, 3.6) of zo vertaald : De letter, - dat is wat we al zo vaak hebben gelezen in de Bijbel of goede boeken, de letter die je tot je neemt doodt, maar de Geest maakt levend!
Ik kreeg daarbij de ingeving te denken aan Johannes 7, 37-38:
“ Wie in Mij gelooft….Hij drinke! Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste voelen.”
Dan lees ik verder bij die heilige Cyrilles uit de 4e eeuw:
 
 
"Het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een waterbron worden, opborrelend tot eeuwig leven" (Joh 4,14), zo spreekt de Heer. Hij heeft het over een nieuw soort water, dat levend is en opborrelt, ja opborrelt voor wie het waard is. Maar waarom wordt de gave van de Heilige Geest 'water' genoemd? Omdat alles bestaat dankzij het water. Omdat de planten en dieren leven krijgen door het water. Omdat het water van de regen neerdaalt uit de hemel. Omdat het in één vorm tot ons komt, maar in vele vormen zijn uitwerking uitoefent. Op één wijze werkt het in de palmboom, op een andere in de wijnstok. Het is alles in alles, ook al blijft het éénvormig en steeds aan zichzelf gelijk. De regen die neervalt is hier niet anders dan elders, maar hij past zich aan de wezens bouw van de dingen die hem ontvangen aan, om voor ieder wezen van nut te zijn. 
 
Zo is ook de Heilige Geest: Hij is één, enkelvoudig en ondeelbaar, maar aan ieder deelt Hij zijn genade uit zoals Hij het wil. Zoals het droge hout door het water op te nemen in twijgen uitloopt, zo ook de ziel die in zonde leeft: als ze door haar bekering de Heilige Geest waardig bevonden wordt, brengt zij vruchten van gerechtigheid voort. De Geest is enkelvoudig, maar toch bewerkt Hij, volgens de wil van God en in naam van Christus, velerlei genaden. 
 
Van de één gebruikt Hij de tong om wijsheid te verkondigen; van een ander verlicht Hij de ziel door de gave van profetie; weer een ander geeft Hij de macht om duivels uit te drijven; weer een ander ontvangt de gave van verklaring van de Heilige Schrift. Van de één versterkt Hij de zelfbeheersing, een ander leert Hij werken van barmhartigheid, nog een ander leert Hij vasten en de versterving, weer een ander leert Hij aardse begeerten te minachten, en nog een ander geeft Hij de bereidheid tot martelaarschap. Bij de ene werkt Hij zo, bij de ander anders, maar steeds blijft Hij geheel zichzelf. Er staat immers geschreven: "Aan een ieder van ons wordt de openbaring van de Geest meegedeeld tot welzijn van allen” (1, Kor. 12,7).
 
Nooit zo bij stil gestaan…U Heilige Geest manifesteert U in het woord van Jezus,en maak open de brief 1 Korinthe van Paulus ,, vanaf 12, 13 en 14

Nooit zo bij stil gestaan...H, Heilige Geest manifesteert U in het woord van Jezus

-----------

Ik mag hier aanbidden, en opzien naar U in de waardevolle gedaante, zo maar en met een goed gevoel van geluk ....woorden zijn niet nodig en ik kan , mag zijn met mijn kleinheid en tekorten......en vul dan in zoals Theresia dat mocht ontdekken in haar gebed.

Op weg naar Hemelvaart en Pinksteren, en biddend om uw H.Geest, nieuwe uitstorting....zoals bij Pierre en met Martine Catta.

Nooit zo bij stil gestaan...zoals in de lezing van vandaag van Cyrillus van Jeruzalem.....H, Heilige Geest manifesteert U in het woord van Jezus....ik zal water geeft en die wordt een bron.

Ik zoek namen, van U, en het is : water, die overal nodig is voor het leven van elk schepsel, en schepping.

Zeker in ieder van ons en hij gaat dan de tekst langs van 1 Kor, 12 gaven aan ieder en aan ieder apart zoals hij of zij is.

Nu contact gehad met Ines en de verbintenis dat onderdruk staat en dat ik heb probeer te bidden met haar en goede raad om zijn goede dingen voor haar op te schrijven. Moeder Maria, Theresia en je ouders en Leonie.....bidt met ons mee.....i 

Theresia:'Je disais que la certitude d'aller un jour loin du pays triste et ténébreux m'avait été donnée dès mon enfance ; non seulement je croyais d'Arezzo ce que j'entendais dire aux personnes plus savantes que moi, mais encore je sentais au fond de mon coeur des aspirations vers une région plus belle. De même que le génie de Christophe Colomb lui fit pressentir qu'il existait un nouveau monde, alors que personne n'y avait songé, ainsi je sentais qu'une autre terre me servirait un jour de demeure stable. (He 13,14) Mais tout à coup les brouillards qui m'environnent deviennent plus épais, ils pénètrent dans mon âme et'

'l'enveloppent de telle sorte qu'il ne m'est plus possible de retrouver en elle l'image si douce de ma Patrie, tout a disparu ! Lorsque je veux reposer mon coeur fatigué des ténèbres qui l'entourent, par le souvenir du pays lumineux vers lequel j'aspire, mon tourment redouble ; il me semble que les ténèbres, empruntant la voix des pécheurs, me disent en se moquant de moi : " Tu rêves la lumière, une patrie embaumée des plus suaves parfums, tu rêves la possession éternelle du Créateur de toutes ces merveilles, tu crois sortir un jour des brouillards qui t'environnent ! Avance, avance, réjouis-toi de la mort qui te donnera, non ce que tu espères, mais une nuit plus profonde encore, la nuit du néant. '

'Mère bien-aimée, l'image que j'ai voulu vous donner des ténèbres qui obscurcissent mon âme est aussi imparfaite qu'une ébauche comparée au modèle ; cependant je ne veux pas en écrire plus long, je craindrais de blasphémer... j'ai peur même d'en avoir trop dit... Ah ! que Jésus me pardonne si je Lui ai fait de la peine, mais Il sait bien que tout en n'ayant pas la jouissance de la Foi, je tâche au moins d'en faire les oeuvres. Je crois avoir fait plus d'actes de foi depuis un an que pendant toute ma vie....

 
 
Dan hebben we een bron, die borrelt in ons en vruchten opwekt in ieder van ons met Pinksteren!
gegroet, Joop Boers pr.
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb