A-27/09/2020 - 26e zondag door het jaar

 

‘ Toen ging de vader naar de tweede zoon en zei: ga  vandaag werken in de wijngaard. Hij antwoordde: Nee, dat wil ik niet, maar later kreeg hij spijt en ging toch.” Mattheüs 21,28-30

 

 

Dierbare medegelovigen,

 

Mensen, die ergens toch denken bij de ‘goede te horen’ zullen de eerste regels van de eerste lezing uit de profeet Ezechiël misschien soms ‘denken’, Bijvoorbeeld: hoe kan die Ene God dit toelaten , de mensen maar laten aandoen….het gaat verkeerd.

Maar voor je denkt dat je gelijk hebt, dat je “JA” zegt tegen de eerste regels van Ezechiël, en misschien hebben we het zo gezegd, of van anderen gehoord: Hoe kan God dat toelaten, dat mensen zo doen…..?

En dan schakel ik met u meteen over door naar wat Jezus ons vandaag vertelt in zijn WOORDEN VOOR ONS VANDAAG….

 

Jezus stelt de vraag aan de leidinggevenden van toen: hogepriesters vooral, en de oudsten van het volk…..

En Jezus valt hen niet zo maar aan, maar stelt een vraag……en ook nu aan ons…..die zijn woorden nu lezen

Een man met twee zonen…… DE Vader hier mag wel eens wat terug verwachten…en hij vraagt aan de eerste die hij tegen komt: ga jij vandaag maar in de wijngaard werken…..

“Goed, dat doe ik” zegt de zoon….. maar hij doet het niet.

Dan gaat de vader naar de tweede zoon: ga vandaag de wijngaard in, en die zegt:” ik heb geen zin, ….Dat doe ik niet…..” maar later dacht hij na: de man met al het werk laten zitten, en niks teruggeven voor wat hij voor ons doet…Hij heeft spijt, en gaat terug, en zonder iets te zeggen, aan de slag.

Ja, het wordt ons gezegd…Ook wij zouden hetzelfde antwoord geven:

En ook in ons leven met God, maar ook als het gaat om belofte van ons naar mensen die ons een opdracht geven: ja, dat doe ik wel even…..is een bekend antwoord.

Maar ook bij ons …. het komt er niet van om welke reden dan ook…..

En Jezus komt naar ons toe als IEMAND MET WIE IEDER EEN BIJZONDERE RELATIE heeft; je Vader…..

Jezus staat daar als Zoon van God, als een mens, tastbaar, met een uiterlijk en een stem…..De persoon van Jezus is die PERSOON van ons leven, en Jezus op zijn beurt spreekt ons voortdurend aan met de liefdevolle relatie- band: De Vader in de hemel.

Dat is alles…..zijn boodschap aan ons…… die veel verder gaat dan die van de hogepriesters en oudsten…..Bij hen was het de WET….zorg dat je doet wat er staat…..

Johannes de Doper noemt Jezus, als een man die zij niet accepteerden om zijn prediking en dopen, en anders sprak en mensen uitnodigden, om zich te bekeren, gewone mensen, zondige mensen…en Jezus noemt dan nog een paar van die mensen, ….als je er mee in aanraking komt, weg wezen. 

Maar die zondaars gingen in groot getale luisteren naar Johannes de Doper, zoals Jezus hier voor ons staat.

Och, Heer, We willen u volgen, we willen anderen een kans geven ook in ons spreken over mensen die in onze ogen niet deugen.

En we kunnen beginnen met een gebed, dat ze verstaan, dat Jezus ons Gods liefde brengt, tastbaar, dat Hij ieders naam uitspreekt, en wacht,

en dat ze zijn stem horen, en Ja zeggen. Amen

 

Hier zou passen de bekering van de moordenaar, die vlak voor zijn terechtstelling een kruis vraagt om het te kussen….verhaal van Theresia van Lisieux toen ze 13 jaar was.

lees het verhaal van de moordenaar Pranzini en van Theresia : lees meer>>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Maak jouw eigen website met JouwWeb