advent Vierde zondag

A-18/12/2016 - 4e zondag van de Advent 
 
 
“Daarom geeft de Heer u ook een ongevraagd teken:
Zie, de jonge vrouw zal ontvangen en een zoon baren,
en ze zal hem noemen “Immanuel”,
“God-met-ons”
 
 
 
 
WELKOM
 
Ja, we krijgen nog bijna een volle week op weg naar het kerstfeest….Misschien hebben we al plannen voor de grote dagen van het jaar. Het huis is bij velen al versierd met de kerstboom en veel lichtjes, en misschien ook met wie en wat we zullen aan tafel gaan.
Hebben we nog een kerststalletje ? Er is geen kerkelijk feest dat we zo tastbaar een plaats  kunnen geven in ons huis.
Dat hebben we aan St. Franciscus te danken. Maar velen weten er niets meer van.
Toch komen aanstaande 24 december miljoenen christenen bij elkaar…..Het verhaal van Lucas wordt voor gelezen….. Mensen luisteren in ieders eigen taal….Zie de jonge vrouw zal in verwachting raken en een zoon baren en ze zal hem IMMANUEL noemen, dat betekent: GOD-met-ONS !
We gaan luisteren naar wat Gods Woord ons vandaag zegt….om de spanning om wat we gaan vieren in ons hart te kunnen voelen……tegen Iedereen wordt gezegd: Ja, God is gekomen, het Kind is er voor JOU.
Bidden we eerst dan om vergeving.
 
HOMILIE
 
Ja, wat moeten we eigenlijk doen om Kerstmis echt binnen te laten komen in ons hart…..? als je van binnen geraakt bent, of het verhaal nog eens tot je laten doordringen, dan zullen alle andere dingen die we samen aan gezelligheid en goede sfeer beleven ook dieper gaan dan anders.
Ja  hier moeten we ons geloof laten spreken….. We hoeven niet uit te zijn op het VOELEN zo maar, en daarom zou ik zeggen: het is genoeg het verhaal zoals het nu gegeven wordt tot je laten doordringen.
De profetie van Jesaja uit de eerste lezing zet ons op deze lijn:
GOD KOMT DICHTER BIJ ONS DAN OOIT  bijvoorbeeld in de dikke boeken van het Oude Testament….God is de Schepper, de Hoogste, de Vader, Zoon en Heilige Geest. God is niet een verre “iets”, maar vanuit zijn liefde komt Hij nu in elke mens in DIT GEBEUREN dicht bij je, in je leven, in je voelen…….Jesaja ziet een droom gezicht…..een vrouw krijgt dit kind, dat heet: GOD-MET-ONS.
We hebben allemaal wel eens een kind in de armen gehad….en als het je eigen kind was voelde je het dichter bij natuurlijk….
Ik heb het vaak mogen doen, voor of na de doop…..Je kunt dat even doen, maar een kans is het als je langer kijkt naar een baby…..uiterlijk, warmte …..
 
Ik denk wel; eens, : we durven niet, we vinden ons te weinig, te klein, te ver van de lieve Heer, die ons bestaan komt delen.
Zoal gezegd: de kerststal is een genade,: we kunnen alles ons dichter bij halen, ……
Maar ik denk wel eens: de kerststal staat vaak voor in de kerk…….en  de meeste die we graag zien komen met kerstfeest, blijven op hun verlegen plek, en na de viering gaan ze gauw terug naar de warmte met elkaar juist VANDAAG SAMEN.niks mis mee.
en we denken, och die stal, dat kribbetje, is voor de kinderen, die de knikengel leuk vinden.
Maar kijken naar het kind….durven denken, dat God, Iemand hoog en ver, in wie we willen geloven, maar wel tastend.
En juist Hij komt daarom als kind, dat je vast kunt houden, en gaan we bij de kerststal staan en een lichtje aansteken, dan ontdekken we misschien ook: het Kind kijkt naar mij.
Dat is vreugde voor moeder en vader…..als het terug kan kijken, en je ontdekt.
Ja, kijken….de moeder ….en ze heeft een Naam en je kunt haar benaderen.
Merkwaardig - officieel wordt het geloven in verschijningen hoef je niet aan te nemen! - maar toch, dat tot in onze tijden Maria, laten we het zo zeggen, uit de stal van het verhaal is gekomen om aan mensen zich te laten zien…..Een extra stimulans.
Ik hoop dat het kijken, en het luisteren, voor ons een VERSCHIJNING mag worden….zien, of gewoon voelen, of: je bent iemand van wie Hij houdt ! Amen.
 
 
 
 
 
 


Maak jouw eigen website met JouwWeb