C-19/05/2019 - 5e zondag van Pasen
 
“ Ik geef jullie een nieuw gebod’
dat je elkaar liefhebt.
Met de liefde die IK jullie heb toegedragen, moeten ook  jullie elkaar liefhebben.
Daaraan zal iedereen kunnen zien,
als jullie onder elkaar de liefde bewaren.”
( Joh. 13:34-36 )
 
INLEIDING
 
Van harte welkom in deze paasviering…..Ja, we zijn de WEG van Pasen, de Opstanding van Jezus, aan het gaan zijn. En valt het u ook op: de eerste dagen en de eerste weken….met de verhalen en ervaringen van vrouwen
hebben we Jezus als NIEUW  , HIJ DIE LEVEN BRENGT ZELFS OVER DE DOOD, ja, er is een levende band met de lieve Heer en met allen die ons bij HEM zijn voorgegaan
Nu zijn we aan de vijfde week na de vreugde van Pasen gekomen, en snel komt nog eens extra Hemelvaart……We ZIEN HEM niet meer, lijkt dan nog meer werkelijkheid.
En Jezus  zegt; al zie je me niet met je ogen…. blijf in de liefde…. Ja, Ik heb je in het oog, ieder van jullie is me lief en kostbaar…
Daar worden we nog eens op gewezen….Daar gaan  we naar luisteren:  Heer, en zend ons uw Geest om open te zijn alsof we het nog niet helemaal ooit hebben gehoord van Hem, en van de Vader in de Hemel.
 
 
HOMILIE
 
 
Beste mensen,iemand zei eens: die zondagen na Pasen lijken me wat droog….we zijn meer op het verhaal van Jezus over de eerste twee paaszondagen, dat Jezus ineens te midden van de leerlingen ECHT INEENS binnen bij hen kwam…Ze mochten voelen en aanraken, Thomas ook nog apart….Ik zelf kan bezig blijven denken over die twee leerlingen, die het allemaal., dat gebeuren en het verzwijgen in de dood van Jezus, op weg naar huis Emmaus…..En Jezus komt meelopen, ze dachten een vreemdeling, Hij laat hen praten en praten over wat hen bezig blijft houden…..en die HEER, zoals ze Hem noemden…..een man met een hart voor ieder.
En ook al staan deze verhalen die mij blijven bezig houden niet in de lezingen,
Jezus gaat met ons mee…..en in het evangelie horen we de woorden die Hij op de laatste avond samen nog sprak, toen Judas net was weggegaan.
Hij is HELEMAAL VERVULD van de liefde in God met Vader en Heilige Geest.
Ondanks dat al dat verschrikkelijke komt….Jezus kan met en voor ons de overwinning aan voelen komen……
Hij geeft ons NU dat mee, voor ons nog steeds iets dat je niet maar lijkt te kunnen ‘pakken’….. Ja, liefde dat kunnen we, en we willen houden van onze dierbaren, van wie je zo veel terugkrijgt, waar je van opveert….Niet altijd zo maar vatbaar, want tussen mensen is het soms wel moeilijk.
Ik heb nagedacht: over die liefde van de God, zoals Hij die kwam voordoen.
En ik vind bij de cabaretier Toon Hermans, zoals Hij onze Heer Jezus beleefde:
Als je echt van iemand houdt, 
Iemand alles toevertrouwt,
Een die echt weet wie je bent,
Ook je zwakke plekken kent,
Die je bijstaat en vergeeft, 
En die ‘naast’ en ‘ in’ je leeft,
Dan voel je pas wat leven is,
En dat liefde geven is.
 
Dat moet je eigenlijk meenemen, ook voor je liefde die we voor andere mensen moeten worden:
Zeg tegen Jezus….eerst zijn voornaam en dan wat je in je hart wilt beleven.
Jezus maakt je beter, haalt je mooie dingen naar boven en je durft ook alles uit te zeggen….
En ieder zal aan ons kunnen zien, dat we van Hem zijn…aan de liefde….
Kijken we de kring rond, dan denken we , ik ken nog niet eens iedereen en zij mij niet, nooit mee gepraat; een vreemde…..goed bedoeld….Liefde begint met te weten…want Hij is ook in haar of hem ook, zoals hij of zij is……als je daar bewust van bent dan is er al méér in je voor wie je ontmoet.
GELOVEN IN DE LIEFDE……we hebben denk ik wel eens te weinig echt met Jezus gepraat, ja ook over wat moeilijk is in liefde..
We MOETEN het zeggen,…maar nu vandaag gaat het opnieuw, en wat we ook vroeger te weinig hebben gehoord: JEZUS houdt van jou, met je alles, met waar je al goed in bent…….DAT IS ER, NOG Voor WIJ aan Hem denken.
Dus die vonk moet en mag vandaag, opnieuw en misschien voor het eerst overspringen.
In de eerste lezing horen we hoe Paulus en Barnabas in parochies toen ….Ze vertellen dit verhaal tegen al die mensen van toen…..En in de tweede lezing van de apostel Johannes wat hij ziet in een droom hoe alles door en bij God en voor iedereen goed is.
Kostbaar allemaal, en wij nu hier, och, zeggen we Dank u, en ik zou de woorden van Toon Hermans mee willen geven….Of kom die tekst maar halen of zoek zijn woorden op.
KOM HEER, en deel uw liefde maar en warm ons, daar waar onze koude plekken nu  vooral zijn. Amen
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb