B- Kerstmis - 2014

 

“ Een licht straalt over hen,

die wonen in het land van 

de doodse duisternis.”......

( Jes.9:1 )

 

Welkom heten vandaag vind ik eigenlijk wat moeilijk....we zijn met zovelen, en dat is wel goed,...... maar het is zo belangrijk, dat we tegen elkaar echt gemeend kunnen zeggen: het is goed dat je er bent...., je bent hier nódig, het is goed zo,  samen!

Daarin zit eigenlijk ons Kerstvieren al aardig  in verpakt. 

Dus: welkom, ieder, degenen die onze stoelen hebben klaar gezet, de versierders, de kosters, degenen die komen helpen zingen en vieren......Dat mag niet vergeten worden, en nu maar echt beginnen, luisteren naar het verhaal, erover zingen, horen, wij, ik, iedereen !

 

HOMILIE

 

Ja, als HET VERHAAL is gelezen, .... willen we in de HOMILIE, het nog eens vertellen, .... allemaal stil, en één moet proberen, nu ik hier sta... echt SAMEN brengen, wat we allemaal willen geloven....en wat ieder toch op zijn eigen manier voelt, ....alleen heel soms kom je erachter, wat iemand  onder de velen NU zit te denken, NU voelt!.

In 1987 was ik pastoor in Langenboom.... en ook daar dus naar de eerste nachtmis...en ik had al de hele week nagedacht over HOE en Wat te zeggen over Jezus, over God, die bij ons KOMT, en  ons hart wil RAKEN ..... dat je erbij hoort!

Net die dag, vlak voor de nachtmis, kwam er een jonge vrouw aan de deur....” Pastoor, ik kom het maar even zeggen, ik ga in Zeeland samenwonen, en ik kom vanavond in de viering, maar dat doe ik vooral voor mijn ouders, want geloven dat zegt me niks. is niet modern. maar ik kom het maar eerlijk zeggen......: Het deed me zeer, want ik had veel op met dit kind, ja kind, zo voelde het aan...

En toen de mensen het verhaal van de eerste Kerstmis hadden beluisterd ging iedereen zitten ....ieder met veel aandacht, of zoals dat bij mensen kan met gedachten die overal naar toe vliegen.

Ik had een papier, opgeschreven wat ik zou willen zeggen.... maar ik wist dat Inge ergens achterin zat, ..... En ik voelde tegelijk, dat er hier , vooral in DEZE TIJD, mensen vol goede wil komen, er zijn, ..... en ik ben begonnen met te zeggen, dat ik eigenlijk niet wist wat ik moest zeggen.... Ik voel vandaag scherp aan dat er velen zijn, die dat kind Jezus  eigenlijk niet kennen,...sommigen van u komen maar een enkel keer,  en ik MAG en MOET juist eerst tegen jullie zeggen, dat die Jezus helemaal anders is....gooi Hem, nog niet weg!

En ik heb een heel ander verhaal verteld ..... praten tegen ieder, tegen jou en jij en u.....

Het is geen gewoon verhaal. Het gaat over GOD, en die is of lijkt ver...Maar DIT FEEST, dat we er nu zijn is er om tegen jou en jij en u te zeggen: HIJ heeft je lief.

Ja, wat? Een verre God die vertaald wordt door liefde. We weten wel wat liefde is, en kan zijn van man en vrouw, van twee geliefden van ouders voor de kinderen en omgekeerd naar papa en mama.

GOD IS LIEFDE ... Dat klinkt mooi, maar hangt het niet te hoog in de kerstboom ?

Ja,.... we denken het verhaal te kennen, maar let op wie de eersten zijn die het te horen krijgen .... we hebben dat misschien altijd idyllisch gezien, die herdertjes lagen bij nachte!!!

Dan kan er ineens een licht bij je opgaan....God kiest het verhaal vandaag... En Hij begint opnieuw. Hij wil ons vertellen: moderne mensen van deze tijd: 

HIER BEN IK...En het verhaal voert naar de herders, die alles het eerst  toen te horen krijgen, en dat zijn geen mensen die iets met hun geloof wat doen....Het waren zelfs mensen op wie de anderen neerkeken!, om zo te zeggen.....Ga kijken:  God in het KIND wil naar jou.....En HIJ prikkelt met het verhaal...Hij komt ja, in dit KIND......God dringt aan, pakt je bij de arm, zoals wij dat doen, als we tegen iemand iets belangrijks te zeggen hebben !

En dat kun je kwijt aan ieder jij en jou en u....want kijk maar: in het verhaal gaat die GOD het aan de mensen van nu bekend maken....en de mensen die dat het eerste horen, dat zijn de HERDERS,.....

Eigenlijk: God zoekers, die overal zoeken maar Hem nog niet vonden.Nu 2014, er zijn nog nooit zoveel HERDERS geweest....En het verhaal kan en moet gezegd worden, beleefd worden, verteld worden: GOD heeft je lief, Hij is gekomen om je gelukkig te maken,