C-Kerstmis - 24/12/2015 - Kerstavond 
 
 
“ Het volk dat in het duister wandelt
ziet een groot licht;
een licht straalt over hen die wonen
in het land van doodse duisternis.”
( Jes. 91-3 )
 
 
WELKOM
 
Meer dan ooit heb ik bij alle Kerstvieringen dat woord van WELKOM uit gesproken….ja naar iedereen, die zo goed is om hier te zijn…..
Het feest dat we vieren is voor alle mensen……God komt tot ons…..Hij komt…en wij mogen er zijn. Eerst kijken naar wat we te horen krijgen: de geboorte van Jezus…eerst KIJKEN, AANRAKEN….en dat trekt en ontroert elke mens toch: een pas geboren kind zien, even voelen, even mogen vasthouden, even wachten of hij  me aankijkt…..Dat is voor ieder, hoe stoer je ook wilt voorkomen….een kind raakt ons….En zo ver is de grote Schepper ons nabij gekomen in Jezus, wiens Naam gaat en komt en blijft en in ons hart wordt vastgelegd…Ja, jij, u, iedereen, WELKOM….WE laten het op ons afkomen , we willen naar de Kerstverhalen luisteren, en zingen en bidden, maar vooral ook even stil om te luisteren wat Hij mij mens van 2015 en al die anderen zegt.
Daarom wassen we af wat ons in gedachten en daden deed vergeten, de lieve Heer, en vergeten het te vertellen aan elkaar !
 
HOMILIE
 
 
Beste mensen, we hebben geluisterd naar het verhaal….Hoe dikwijls ? En ik mag nu even proberen om samen iets te beleven van wat we GELOOF noemen. Ik zou dit jaar, in de moeilijke tijden om ons heen, in de tijden dat zoveel mensen God en ook dit Kind uit het oog hebben verloren ieder apart willen aan spreken, zoals dat bij jou alleen past. 
Dat lukt me niet, en misschien ook wel omdat we anders moeten kijken en luisteren naar het  verhaal van de komst van dit KIND JEZUS….
Wij hier samen, ieder de moeite waard, mens om van te houden, en dat merk je toch aan je dierbaren al ….. En we hebben allemaal dingen die zwaar en moeilijk zijn, ziek, verdriet om afscheid, de vreselijke dingen die op ons afkomen in het nieuws ,en we zijn bang voor de toekomst van kinderen.
En velen kennen die Jezus niet meer….Mensen hebben massaal de kerk zelf dicht gedaan, om wat mensen in de naam van Jezus het niet goed of helemaal verkeerd hebben gedaan……Alles hoort bij ieder, en ieder mag het zeggen, wat er drukt in je en op je hart.
Kerstmis, dat is ene feest dat je tastbaar en zichtbaar kunt maken toch! En ik denk dat ik het op vele plaatsen niet goed heb gedaan dat tastbaar maken, door de kerststal voor in de kerk te zetten….en de vele vele mensen die komen gaan na de  viering gauw naar het warme huis, en ze hebben zo geen tijd om even naar voren te komen naar het Kind.
Och belangrijker is  dat je aan Hem denkt.
Voor velen is Kerstmis de dag van de goede wil om nog naar de kerk te gaan, en te bidden en te zingen….maar God wil toch graag iets meer.
De herders uit het verhaal, geen praktiserende, geen gelovigen, worden als eerste gevraagd om te gaan kijken.
En ze gingen… en zagen en…ze zagen meer dan zo maar een vader en moeder en een baby.
Beste mensen van deze tijd, we zijn op afstand komen staan van God, en van geloof….het is allemaal te theoretisch geworden, dingen die we vroeger moesten van buiten leren.
Maar het Kerstverhaal gaat over IEMAND, die jou eerst ziet, om je geeft, alles van je weet, die je goede dingen nog mooier zou willen maken.
IEMAND….mensen met een relatie, vriend of vriendin …. het kan beginnen met een gebaar, een kus, maar praten  met elkaar komt er ook bij…..
Zo wil God met ons mensen om gaan…. We zijn een heilig jaar begonnen, met bijzonder aandacht over  barmhartigheid.
En ook DIT VERHAAL van GOD begint met HEM, die tot je spreekt.
Daarom , Lieve Heer, gekomen onder ons, voor ieder van ons, ook als we uw stem nooit hebben gehoord, toch bent U er in mijn, in ons leven…..als IEMAND die ons liefheeft. Daarom even stil, en misschien voor het eerst kerstmis echt nu…..Jezus, uw naam willen we zeggen, zo, maar ook even stil, in ons eigen hart….even maar, en samen zijn we zo rijk , zo gelukkig en we gaan het delen met anderen.Amen
 
 
 
 
 


Maak jouw eigen website met JouwWeb