Advent 2e zondag

 “ Jeruzalem, kijk van boven op op de berg naar het oosten
en zie uw kinderen van alle kanten samenkomen
op het woord van de Heilige God,
verheugd dat Hij weer aan hen denkt.”
( Baruch 5:5 )
 
Welkom allemaal .... Het verhaal van het evangelie gaat namen noemen, die TOEN JEZUS KWAM belangrijk waren ... Keizer, Pilatus in het heilig land, Koning Herodes ......
Wij zouden  nu moeten beginnen met  te zeggen 2012 ... Koningin is Beatrix, de paus Benedictus, die en die burgemeester, die eerste minister.....
En in die tijd, OOK VAN ONS NU, spreekt GOd tot al die mensen, dus ook tot mij.
 
Vandaag zijn we al op de tweede zondag van de Advent.
Ik heb weer zitten nadenken over wat ik nu vandaag zou kunnen zeggen, nu ik hier in uw midden sta. 
We hebben een boekje gekregen, rijk met lezingen uit het oude en nieuwe testament ..... 
En ik kan om een voorbeeld te noemen, gaan praten over Johannes de Doper, die we in het evangelie tegen komen ..... En Over de profeet uit de eerste lezing Baruch ...
En ik weet dat ieder die hier is van bijzonder goede wil is ..... 
Maar MIJN VRAAG is nu: wat hebt u, wat heb jij nou nodig om een goede voorbereiding te hebben op Kerstmis? Want daar is deze Adventstijd toch voor......
En ik heb nog een vraag: hoe ging dat bij jou vorig jaar? Wat weten we nog van kerstmis van het vorige jaar ?
 
We hebben allemaal een tic mee van deze tijd. Wij zijn dan nog zo goed om hier in de kerk bij elkaar te komen, daar tijd voor te nemen,  maar mensen, ook mensen van onze eigen familie en kennissenkring, wat hebben die  aan kerstmis, en ik bedoel: DE EIGENLIJKE BOODSCHAP, DAT JEZUS IS GEBOREN, DE ZOON VAN GOD, DIE LIEFDE HEEFT VOOR IEDEREEN EN VOOR DE MENSN ONDER ELKAAR: VREDE?
 
Vraag het maar eens wat ze nog weten ..... Gaat het over Jezus ?
De meesten komen niet meer verder dan “Kerst dit” en “Kerst dat” .... 
 
We bereiden ons voor op dat grote feest .... en dan prik ik maar even door op wat wij denk ik het hardst nodig hebben:
En ik zeg dat , omdat we als gelovigen HET ook moeten door kunnen geven !!!
Wat wij het meest nodig hebben, dat is, dat wij ervaren, voelen mogen, dat GOD DICHTBIJ is ....
Of om het nog eenvoudiger te zeggen: we vieren Advent, we bereiden ons voor op het Kerstfeest, gewoon als deze mens, die in je hart, in je hoofd, in je gevoel, in je persoon  JEZUS, GOD  ontmoeten.
 
We hoorden hoe Baruch, in de zeer moeilijke tijd voor het joodse volk, God gevonden heeft,  hij vertrouwt erop dat HIJ bij hem is .... God wil hem die goede boodschap ook  als mens laten zeggen: Hij is profeet, en Baruch vindt dan de positieve woorden: “ het komt allemaal goed .... God brengt je terug naar je vaderland.....”
 
En Lucas  met zijn verhaal geeft aan met de precieze tijd, toen Keizer Tiberius in Rome was en Pilatus ... toen kwam God  in het leven van Johannes de Doper .... die de mensen komt brengen bij JEZUS, bij God  die in die JEZUS nog meer dichtbij komt.
 
Wij als gedoopten, en dan kun je namen van dit jaar invullen, wij die nu leven wij zijn geroepen om weer dieper in ons leven te ontdekken, dat die GOD ER VOOR JOU IS!
We horen discussie over geoof, en wat niet of wel modern is, en wat dit of dat en die mens, die pastoor die bisschop ......
En we vergeten: GOD wil komen ... in het hart van mij , van jou, van ieder ....
Advent, is zeggen: Och kom toch Jezus, , u bent er al zo lang in mijn leven, en ik vergeet het iedere keer .... 
Kom in mijn dierbare mensen, mijn gezin mijn familie, al die mensen die U kwijt zijn geraakt met van alles in deze tijd.
 
En denk verder maar door naar de kerststal .... en zie Jezus roept als eerste de HERDERS, die mannen, dat was toen het minst volk , en ze waren ruw en rauw, hard door het moeilijke leven ... en juist naar hen gaat de eerste boodschap, op een manier wat ieder begrijpt ... kijken naar een pasgeboren kind.
Je gaat kijken, en vergeet een ding niet... Hij kijkt naar jou ... en zonder verwijt zal Hij vragen: waar zijn die anderen ?