C-20/12/2015 - 4e zondag van de Advent
 
 
 
“ En dan zegt Hij:
Hier ben Ik, Ik ben gekomen
om uw Wil te doen….”
( Hebr. 10:5-10 )
 
 
 
 
 
INLEIDING…..Ja, sommige mensen  zien op deze laatste zondag voor kerstmis, zoveel op zich afkomen, en het gevoel krijgen: ik , wij, moeten zo veel gaan beleven op de grote Dag….ik moet mijn energie sparen door vandaag maar een klein vlammetje, of gewoon helemaal thuis blijven…..?
Maar toch: iedereen die gekomen is: van harte welkom…we gaan toch dat mooie verhaal van Maria en haar nicht Elisabeth net voor Kerstmis beleven, en dan zijn we met de twee heel erg betrokken….wat die al aanstaande moeders  door zich heen voelen komen….en misschien zijn ze al gelukkig om hun kind, en méér hoeft niet…
We mogen mee kijken, mee beleven..en moge het ons helpen op de voorbereiding  van ons kerstfeest van dit jaar 2015….nog nooit gebeurd, deze dagen….krijgen we ook.
Danken we de lieve Heer en beginnen we met ons te zuiveren door het kwade of het tekort bij Hem neer leggen.
 
 
HOMILIE
 
Ja, we zetten ons ervoor….de vierde zondag van het feest van de Advent: Komst!….Het komt heel menselijk dicht bij. En als ik op het kerstfeest iets mag verkondigen op de Kerstdag, dan zou ik beginnen tegen de mensen te zeggen” ja, jullie zijn gekomen, dank je wel, het is goed met zo velen…en nu ik hier sta op de grote dag zou ik eigenlijk nog méér dan anders : IEDEREEN een woordje willen mee geven voor jou,voor U…..En ik zou, en dat zal ook niemand raar vinden, het beeld van het Kerstkind vasthouden …..
Ik denk wel eens: we hebben het eigenijk niet goed gedaan door de kerststal voor in de kerk te zetten….De meeste mensen die dan naar de viering komen, komen er niet toe, om na de dienst naar voren te gaan om dat kerststalletje te zien,….zegt maar het kind zien liggen….
De sfeer is belangrijk, wat we zingen en liederen waar we graag weer naar luisteren, het raakt wel iets in zeer velen, maar de lieve God wil dichterbij je komen…..
We zijn als gelovigen goed bedoelend erbij, en we lezen mee uit te bijbel, en we luisteren naar een preek …. maar we moeten aan elkaar eigenlijk kunnen overbrengen, dat we mogen komen, om met je eigen ogen naar God te kijken. Het begon met de herders, rauwe binken, niet hoog aangeslagen bij het volk, maar zij worden als eerste uitgenodigd.
We kunnen vandaag oefenen met het verhaal in het evangelie over Maria en Elisabeth….twee vrouwen in verwachting, de een Elisabeth op leeftijd en toch nog moeder mogen worden, Maria…..de moeder van wie Jezus zal zijn.
Gewoon gelukkig, en de jongste gaat bij de oudste helpen, en ze zullen gelukkig momenten mee maken.
Moeders , vaders, kunnen zich momenten herinneren dat het allemaal gebeurde, je overkwam.
In dit verhaal spreekt nog méér mee; Maria, heeft een soort verschijning gekregen, en dat haar kind een bijzondere taak zal volbrengen gaan….Maar de gewone maanden en dagen van verwachting zijn dezelfde als bij andere moeders….en wat dat kind betreft…daar moet ze geloven….God in haar aan het werk op die bijzondere manier.
Elisabeth heeft ook meegemaakt dat haar man het gewoon niet kon , wilde geloven dat ze dat wonder nog zouden krijgen….
Twee gelovigen, …..ze spreken ons aan…en ze zeggen met hun gedrag…..dat ze geloven, dat ze God dichtbij weten in dat wonder, in elke mens die geboren wordt…..Kerstmis is Licht, is God die tegen je zegt: kom en zie, , net als deze twee vrouwen, en net als de herders en net als wij nu met kerstmis 2015 !
 
 
 
 
 
 


Maak jouw eigen website met JouwWeb