A-02/07/2017 - 13e zondag door het jaar
 
“ Wie een van deze kleinen, al was het maar
een beker koud water geeft,
omdat hij mijn leerling is,
voorwaar Ik zeg u:
Zijn loon zal  hem zeker niet ontgaan.”
( Mt.10:42 )
 
 
WELKOM
 
Vorige week zondag was ik gevraagd de H.Mis te doen bij een bijeen twintigtal tieners en jongeren…..Het was buiten bij ene boerderij, en ik mocht dus beginnen met aan ieder WELKOM te zeggen.
Het viel me op, dat op die plek het anders deed dan in de grote groep in de kerk en die  wat verder af zitten…..En ik kreeg erbij, en ik heb ze dat ook gezegd: als Jezus sprak, staat er vaak bij, dat Hij de kring rondkeek en dus ieder aan keek, naar elk persoon….
Dat vertelde ik ze er bij, en mijn WELKOM werd nog méér persoonlijk, naar ieder omdat ik een enkele niet kende.
Het werd er stiller van, omdat ik zei: luister…hier hoor je de vogeltjes fluiten; hoe zij praten met God en elkaar……
En zodoende daar in Riethoven, leerde ik bij….en even rond te kijken naar iedereen.
We horen een paar keer straks zeggen: Woord van de Heer, ja de goede God , Jezus spreekt ons aan en net als de vorige week zegt Hij erbij: je moet aan de anderen ook gaan vertellen van dit met MIJ….
Daarom nieuwer als ooit worden we even stil om te weten dat Hij kijkt en ik naar Hem…..
 
HOMILIE
 
Na zoveel jaar ben ik ervoor gaan zitten om te bidden en na te denken: hoe en wat de Heer ons vandaag nu bijzonder mee wil geven ?
Ik bots al jaren er tegen op, bij dit stukje evangelie….Ik moet eerst gaan uitleggen, dat Jezus ons vandaag zegt: Wie zijn vader of moeder méér bemint dan MIJ, is Mij niet waardig……en hetzelfde met je kind……
Ik heb er lang en vroeger al lang over nagedacht, en ik denk: Jezus zegt dit tegen de ouders onder ons……als je meer van elkaar en van je kinderen houdt ben je Mij niet waardig, ik kijk nog amper naar je om.
Hij daagt ons uit…we gaan even uit protest misschien wat meer rechtop zitten…..Hij die ons spreekt over de naastenliefde….zegt dit……als je vader of moeder méér bemint dan MIJ …….Wij vertalen dat  en  denken, dat HIJ Hem een grotere plaats moeten geven….en dan denken we menselijk door, dat HIJ méér is en boven ons staat…..?
Maar INEENS had ik het vanmorgen door……. Of liever: ik denk dat  het een aspect  is van wat Jezus ons wil zeggen….Achter en in de liefde van mensen……laat  HIJ ons in ZIJN HART  kijken, hoe HIJ je ouders en je kinderen eindeloos liefheeft……nog veel meer en eerder dan jullie jullie kinderen of grootouders dat doen.
Ik wil met u nadenken over de woorden genomen uit een toespraak van Jezus, die Hij nu naar ons vertaalt…VANDAAG !
God heeft HAAST in deze tijd….
Met deze woorden kan Jezus ons laten inzien, niet alleen , dat je je vader en moeder moet beminnen….en dat je je tegenvallers, je kruis moet opnemen….wil je bij Hem horen…..
Nee, bij alles van ons nadenken over GELOVEN……
Als dat woord klinkt, en ook bij het woord : liefde onder mensen is er IEMAND eerst….JEZUS, GOD’s LIEFDE….zoals Joannes zijn evangelie mee begint…In het begin was  God.
IK denk dat we bidden mogen: O Heer, help ons om vader en moeder en broers en zus en iedereen mens op onze weg tegen komen van ze te houden….en dat U rechts of links van me bent,JEZUS, je bent de eerste, je loopt en doet met me mee…..
Och, we willen en we doen het….en we zeggen meer woorden van liefde tegen de mensen om ons en van ons, dan tegen U, maar leer ons, en U vraagt geen eer…
U weet hoe het onder ons is….liefde zit in ieder , maar verstopt of verborgen onder de harde korst van het harde leven.
Ik vond het ergens geforceerd klinken als tegenwoordig de roepnaam van iedere mens wordt gebruikt….koning, minister, bisschop ….meester,….We hebben geleerd om er tegen op te kijken: mevrouw, meneer…
Ik denk, elkaar aanspreken zelfs met  haar of zijn eigen naam….geeft licht en warmte…….En zelfs als je de naam nog niet kent, en je ziet een kind naast je lopen, dat dorst heeft en je geeft het een beker water……Ja, Jezus doet het samen met je, en het wordt nieuw, de boodschap het WOORD VAN DE HEER !