A-27-04/10/2020 - 27e zondag door het jaar

 

“ Ik wil zingen voor mijn vriend….

De wijngaard van de Heer der hemelse machten is het huis Israël.”

( Jes.5:1,7 )  

Dierbare gelovigen, 

 

De eerste lezing van de profeet Jesaja begint met de aantrekkelijke woorden: “ Ik wil zingen het lied van mijn vriend en zijn wijngaard……Mijn vriend met zijn wijngaard op een vruchtbare helling”…….Wij zijn wel geen echt wijnland, maar toch….ook ons land heeft vrienden die ook ooit begonnen zijn. En nu komt de drukte van het oogsten, de wijn van het Jaar,….

We kunnen ons bij alles wat wij ervaren als iets moois, om trots op te zijn, of dat er goede tijden komen, om de vreugde van vruchten samen te genieten: bij uitstek de wijn

Ik zie een zanger al staan, een gitaar bij zich, een blij gezicht van hem die gaat zingen…over een vriend, die zich geweldig uitslooft om het beste van alles wat een wijngaard nodig heeft, vruchten ja, en technische dingen als een perskuip en vaten….

Maar tegelijk zie ik ook deze keer de Vriend in het evangelie: JEZUS, die op weg is naar de stad, die Hem en zijn leerlingen nodigt om naar het heilige te komen…om te offeren, om te danken, , om alles  wat Jezus in Zijn Hart meedraagt om te gaan vertellen en te delen aan mensen: God is liefde, God komt in MIJ…….

En Jezus, die we als een VRIEND gezeten op een ezels jong, wordt gevierd zoals mensen kunnen feesten om een wijngaard in deze tijd van het jaar, de vrucht voor ieder bestemd….

Ik zag en hoorde bij de aanhef van Jesaja’s gedicht over een wijngaard , maar het wordt een drama,…en het lied van Jesaja sterft al gauw uit, en in het verhaal van Jezus in hetzelfde Jeruzalem zoveel later, wordt het een drama, een fiasco.

De God, die de mensen het allerbeste van zichzelf geeft, dat ze diep in hun hart niet meer kennen, wat wil je nog meer…..ook al zegt je een gedicht  over DE  wijngaard niet veel, de mensen willen de wijn wel, wat hun smaakt en het trekt naar méér……En het wordt een drama, ….niet alleen dat ze het goede niet meer horen of zelfs verstaan…we hebben eigen muziek en taal en zang.

Ik ZIE MET U NOG WEER EENS WAT WE ALLEMAAL AL LANG WETEN….Jezus…de vriend, die alles klaar maakte.

Maar niet alleen staat Hij met lege handen…profeten lezen ze niet meer, hun gedichten, en Hij ziet en vertelt het aan zijn vrienden wat ze te wachten staat.

In onze tijd zien we Jezus niet sterven, beelden van Hem, die van het kruis nog riep: vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen!!!!

Hij sterft, en het werd stil daar na, en in onze tijd gaat van alles door, want mensen willen geluk….maar de erfgenaam, de Zoon van God gedood…

Kruisen zie  je niet veel meer, en kerken dicht en mensen kennen niet meer het gedicht van Gods liefde, dat WOORD LIEFDE kent men ook niet meer…

En we we zitten weer met Corona, of nog, en mensen lijden,  of sterven en vrienden en dierbaren, en oorlogen gaan ook gewoon door.

En JEZUS spreekt ons aan met wat Hij om ons en voor ons te serveren heeft. En net als mijn begin met ZIJN VERHAAL van Gods liefde voor elke mens, gaf Hij ook al wéér…toen de moeder van de VRIEND hem riep en zei: ze hebben geen wijn meer. 

Och, wat te doen….ja het verhaal, ik liet een kruisje aan een paar kinderen zien die het om mijn nek zagen hangen….Wie is dat? en waarom, en hoe heet HIJ?

Ja, en je kunt het bijvoorbeeld zien als de groep van tieners hier bij elkaar komt op een vrijdagavond…en je ziet ze hier zitten voor het tabernakel. En ze willen het verhaal horen…..Het boek hebben we wel in de kast, en de schat in je hart……

En je moet er over beginnen, bij de verjaardagsvisite, bij het glas dat we delen, en er was eens IEMAND die ons altijd zo zou willen zien, en we kijken elkaar aan, we zijn hier samen, JEZUS….Ja, Hij dronk toen al mee, goed he? 

EN ook NU is Hij onder ons, en Hij kijkt met liefde naar iedereen, en Hij, de Vriend als je Hem het woord even geeft, KIJKT DE KRING ROND en ziet wat je al hebt, en wat er in je hart leeft en wat je doet, en hoe je nog meer liefde kunt vertalen ook samen naar anderen toe, en naar elkaar….Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Maak jouw eigen website met JouwWeb