B-29/11/2020 -  Eerste zondag van de Advent  
 
 
“ Broeders en zusters, 
Nu is ons heil dichterbij, dan toen we tot geloof kwamen. 
De nacht loopt ten einde, de dag breekt aan!….
Laten we ons wapenen met het Licht.
Bekleedt u met de heer Jezus Christus.”
( Rom.13:11-14 )
 
 
Dierbare medegelovigen,
 
 
ja, we kunnen deze morgen tegen elkaar zeggen : over een week of drie vieren wij  weer Kerstmis……We weten dat het woord “Advent”…(Hij komt) betekent, het is ons sinds onze kinderjaren bekend….
We kennen het en we kennen vele verhalen rond deze tijd van de kostbare tijd, die vandaag ECHT WEER BEGINT.
Ja, en toch, ik zou zeggen…en dat kennen we van deze tijd:
we steken de EERSTE KAARS aan, en dan GAAT ER EEN LICHT OP !
Nu al weten we dat we wat tijd krijgen, maar ik herinner me nog van de vele kerktijden…dat na de eerste en tweede kaars het allemaal snel lijkt te komen.
….
Als we zo op een dag als nu:  Ook al wordt Jezus in de lezingen niet genoemd, toch denken we aan Jezus, het pas geboren kind. Een ander denkt aan de opgroeiende jongen in de tempel Jezus tussen de Schriftgeleerden.
Weer een  andere  ziet Jezus….ja, in deze tijd, waarin mensen Hem niet meer lijken te kennen….en toch….met hun ziekte, hun zorg om zieken
We zouden alles tegelijk willen, maar toch beginnen de lezingen op deze  eerste zondag met wat voor IEDER NABIJ kan zijn.
ik zou op deze eerste dag op weg naar Kerstmis….het tot ons laten doordringen…..Heiligen zeggen hetzelfde zoals wij ook ervaren: Je hoort zijn stem niet….En toch bijzonder weer, en heel NIEUW mag het zijn….De Heer, de Zoon van God, neemt ons lichaam aan….Hij zoekt van jongs af aan emoties,…….
Vroeger had je in iedere Katholieke kamer een kruisbeeld hangen, op een vast plaats boven de deur, en bij ons thuis zette mijn moeder er een Lichtje bij…en tussendoor leerde ze het ons…Jezus doet met alles mee, ook al het iets moeilijks is.
JA EN WEET WAT ER IN DEZE ADVENTSTIJD BIJKOMT ?
Ja, misschien werd er zo gemakkelijk gauw gezegd…de pastoor moet van Jezus vertellen, en dat Hij er is, en de zusters en broeders. moeten ook Zijn verhalen vertellen….
Maar het nieuwe in de praktijd van het leven, is het nu de taak, om te vertellen over de LEVENDE HEER….
Ik was met andere jongens als we zo eens extra in de kerk kwamen, erg geboeid door dat heel mooie , gouden deurtje….Jezus laat ons voelen, dat Hij hier is.
 
En ik zou op deze eerste dag samen met jullie kunnen bidden om Inspiratie om te leven SAMEN met Hem, en met de Vader hoog in de hemel en de Geest : Houdt Hem vast…
En je krijgt van Paulus over de eeuwen heen een hand toegestoken:
Een mooi woord die ONS ZIJN VERHAAL meegeeft:
DE tijd naar Kerstmis is open….NU IS de warmte van het geluk dat HIJ komt brengen, en in de jaren dat we groeien en zoeken…is Hij dichterbij dan lang geleden, misschien wel meer dan in de tijd, dat er meer dan nu over gesproken en gedaan is.
Laten we in deze tijd ons ontdoen van de werken der duisternis  en beter gaan rondkijken…Er is meer van Zijn Licht, ….
En Hij besluit, Bekleed je met de Heer Jezus Christus, Herhaalt zijn Naam….
En nogmaals kijken we naar wat Jezus ZELF ONS VERTELT, DAT HIJ IS GEKOMEN..de geschiedenissen van vroegere tijden lijken allemaal gewoon door te gaan…er zijn rampen, ongelukken…mensen leven naast mensen, en de een komt om en de ander vertelt verder van de nieuwe Tijd…..
Er gebeurt van alles, we gaan gebukt onder het coronavirus …..En Kijk, Jezus IS ER Bij, van heel dicht bij. 
Vertellen we dat aan elkaar……Het kan zeer doen, het lijden en de pijn….

Ja, we beginnen, en de Heiige Geest moge ieder van ons het laten ervaren….ons er vertrouwd mee te maken, want Zijn Vader   wil   ook   onze  Vader zijn.   Wie kan ons   beter daarvan overtuigen dan Zijn eniggeboren Zoon. Luisteren we naar Hem, slaan   we gade hoe Hij contact heeft gezocht met de mensen door één van ons te worden.   “Niemand komt tot de Vader dan door Mij,” zei Jezus. Hij biedt zich aan ons aan. Zien we toe, luisteren we naar Hem, maken we het stil in ons zelf. Door Hem hebben we   contact met God zelf.

 

 

 

 

 
 
 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb