B-22/11/2015 - Christus Koning van het heelal                                      

 “ In mijn nachtelijk visioen

zag ik, Daniël,  met de wolken des hemels

iemand aankomen die op een mens geleek.”

( Dan. 7:13 )

 

“Jezus antwoordde:

Ja, Koning ben IK “

( Joh. 18: 37 )

 

INLEIDING:

 

Ja, we hebben wat bijzonders te vieren….Christus Koning van het Heelal……En eerst zeggen we tegen elkaar: welkom, goed dat je er bent….En dan meteen de vraag: wat zegt ons dit feest over Jezus? ….Koning, roept afstand op, je krijgt er als je hem tegen komt die koning van ons land, wel een hand, en altijd bescherming om hem heen, en vooral afstand houden…..

We gaan er over nadenken, en ik hoop, dat we God nog eens nieuw, dichterbij kunnen gaan ontdekken….Als ons dat lukt dan kunnen  we er misschien ook over gaan praten met tijdgenoten, die Jezus nog niet kennen.

Goede God, we bereiden ons voor op Hem die hier komt, en we willen luisteren naar uw WOORD, ……en daarom bidden we eerst om vergeving

 

 

HOMILIE

 

Ja, snap t allemaal wel, dat ik in deze tijd eerst moet uitleggen: waarom we op de laatste zondag van het kerkelijk jaar: Jezus, meer dan eerst in het MIDDEN TUSSEN ONS neer willen zetten: als KONING van het HEELAL.

Dat feest is pas in de kerk gekomen in 1925, op aanraden van toen Paus Pius XI.

En als we naar die tijd teruggaan van die paus, dan gaat ons misschien toch NU IN 2015 een Licht op, waarom Jezus Koning te noemen…..

Toen al had die paus veel zorg, dat het moderne leven na de eerste wereldoorlog het GELOOF, en het BELEVEN in een God, een God van Liefde en van ZORG aan het kwijt raken was.

Dus daarom schakelen we naar ONS nu toe…. Mensen die geloven voelen zich meer en meer een uitzondering….Ook mensen van onze leeftijd hoor je er mee lachen: dat geloof je toch niet meer? Waar is dat goed voor ? Dat is niet modern……

Als ik over Jezus als KONING wil praten en het als een cadeau wil mee geven, dan hoef ik het niet te hebben over de gouden koets, over het paleis in den Haag of op de Dam in Amsterdam, over mooie auto’s….wij hebben nog een koning, een gewone man, die denk ik zijn best wil doen om die functie goed in te vullen. Zijn grootmoeder Juliana voelde het toch denk ik wat dieper in, want toen ze werd ingehuldigd heeft ze de bekende zin uitgesproken: wie ben ik, dat IK dit doen MAG ?  Bij haar voelde je nog iets van een hoge roeping, een verantwoordelijkheid, die te maken heeft met IEMAND met hoofdletter!

De huidige paus zegt tegen ons, die proberen te geven, met God om te gaan om het zo maar te zeggen>>>>>JIJ mag Hem, aanroepen, alles tegen Hem zeggen, en vragen…..en jij moet er over vertellen wat jij ontdekt als jij die naam van Jezus noemt, als je over Hem nadenkt, als je zo nu en dan eens extra IETS mag voelen in jezelf op een eerbiedig moment, zoals in de Mis….

 

Overal in de wereld van politici ook in ons land ….wordt God vermeden, als je dat dan nog wilt …het is privé….. Wetenschappers, versta me goed, ik veroordeel die mensen niet die het ook niet hebben mee gekregen…..mensen die over natuur praten er van dat alles is bij toeval ontstaan en zo gekomen, en uit evolutie ontstaan…..

Maar als je gelooft kun je gewoon mee praten met die mensen, alleen bij mij  brandt er iets……als je in de avond naar sterrenhemel kijkt…..miljoenen sterren, werelden….wat weten we….en Ik kijk, en vermoed en voel, dat er IEMAND is, die alles maakte……en die ook het kleinste gemaakt heeft wat we nog nooit hebben gezien….Schepping….

Bij alle ellende, wat mensen elkaar aan doen, waar we af en toe bang worden….er is IEMAND, die van je houdt en op je let….

Ik wil eigenlijk verder aan u niets gaan bewijzen, maar luister naar wat we Jezus zelf hebben horen zeggen, vandaag opnieuw_: Ja, Koning ben IK, maar niet van hier, niet zoals mensen kunnen denken…..Ik ben geboren om KONING te zijn, en dat vertel ik….Ik ben mens geworden, om aan elke mens te laten voelen , dat IK besta, dat ik van je houdt, dat ik alle lijden en dood heb doorgemaakt…. Ik vertel het nog eens aan jou…en nu niet met veel woorden meer, maar Mijn Naam gaan noemen, en die Naam daar zit al kracht in, en het raakt jou ook….en ga dat verder vertellen!

 

 

 

  

Maak jouw eigen website met JouwWeb