A-19/04/2020 - 2e Paaszondag - Beloken Pasen 

 

“ Ineens stond Jezus in hun midden en zei:’Vrede’

 Vervolgens richtte Jezus zich tot Thomas: ‘Kijk maar, hier zijn mijn handen; En kom met je hand om de opening in mijn                                                                                                           zijde te voelen. Wees niet ongelovig, maar gelovig.”

                                                                                                  ( Joh.20:26-28) 

HOMILIE

 

Als priester ben ik 66 jaar de man tegen gekomen: de apostel Thomas…..Het verhaal gaat altijd over hem: de ongelovige, en dat komt vooral, omdat op de avond van de eerste Paasdag Thomas niet bij de apostelen in de zaal was, waar ze na het gebeuren met Jezus zich, bang voor misschien Joodse leiders, teruggetrokken hadden, ook waren er enkele andere leerlingen en een groep vrouwen, waaronder ook de Moeder van Jezus. Juist op die eerste Paasdag stond Jezus ineens daar, en begroette hen met het woord’ VREDE…En Hij liet Zich goed zien, dat Hij het was….

Toen de apostel Thomas later thuis kwam zeiden ze allemaal: WIJ hebben JEZUS LEVEND HIER GEZIEN…..Zij waren overtuigd maar Thomas, voor Hem was Jezus gestorven en iemand die Dood is, zie je niet meer terug, en dat jullie dat vertellen, ik geloof het niet tot ik hem ook kan aanraken en zijn wonden er bij !

NU precies een week later, wanneer ze nu wel allemaal bijeen waren,staat Jezus er weer onder hen…..

 En vriendelijk als Hij met ieder was, gaat Hij naar Thomas toe……en Hij vraagt een gebaar van hem…

‘ Wil je bij me komen, en kijk en raak die wonden in mijn handen aan….En hier , kom dichterbij en leg je hand in mijn wond van de lans…..’

En Hij zegt erbij: ‘je kent me toch…wees niet ongelovig maar gelovig……’

Jezus ZIET HIJ NU OOK, maar HIJ DOET IETS WAAR WIJ HET OVER MOETEN HEBBEN….Kom hiermee je vinger, en raak mijn wonden aan, ja ook de wonde in mijn Zijde…..

Ik weet het en jullie weten het, als we vandaag naar de kerk hadden gekund, zouden we het echte verhaal over Jezus de Levende, horen voor lezen, en er over nadenken, en bidden en niet  te vergeten te zingen: U zij de Glorie , opgestane Heer !

En het is bij ons ook nu nog dat God, Jezus ER IS ‘’’’

Wat Jezus HIER NU tegen Thomas zegt, en Hem vraagt….Raak me aan! Ja, die wonden, nu dicht en zonder bloed.

En DE PREEK ZOU VANDAAG DAARMEE AFGELOPEN ZIJN…

Wij die geloven in deze ZOON VAN GOD…. we kunnen hem normaal niet meer zo aanraken en Hij ons, maar bij alles in de kerk…doop, de hostie, en als iemand biecht: de hand van de priester even boven je hoofd, en Hij zegent, en zo met een huwelijk…en wij onder elkaar…..iemand die bediend wordt , gestrekt door de ziekenzalving……

daar moeten we het toch nog dikwijls over hebben, wij  moderne mensen, we willen en mogen net als Thomas….dat doen..God is alles voor IEDER VAN ONS EN DAT MAG JE WETEN EN VOELEN DUS.

en ik praat niet dan maar over de ongelovige e Thomas….

Om maar een voorbeeld te noemen. wij als gelovigen in deze dagen met die virus? GELOVEN , kan ik beter worden, en als ik niet beter word ,hoe dan…? Ieder wil GELOVEN, maar dan voel je ook de pijn , en als je angstig bent over je geliefden…

Dat weten we allemaal…

Onthoud, Jezus kan ik vertrouwen…Ik mag Hem aanraken en Hij mij…dat wil zeggen Gods liefde is ZO DICHT BIJ.

 

Maar, en dat WETEN WE MISSCHIEN NIET: deze zondag is door  de Poolse paus Johannes Paulus enkel jaren geleden uitgeroepen tot de ZONDAG VAN GODS BARMHARTIGHEID……. Weet je als we Iemand barmhartig noemen?

Dat woord nemen we zo vaak niet in de mond….Jezus heeft een verhaal , dat ken je nog wel: een ander met twee zoenen, en de jongste eist zijn erfenis en gaat naar het buitenland …ja alles zo opgemaakt…..En zon’n knul gaat nadenken, wij in deze maanden alleen thuis, …En hij gaat terug en vergeving vragen:  dat woordje sorry is te weinig??? Wel een begin…DE Vader stond elke dag buiten uit te kijken of die jongste toch terug komt ….En het gebeurt, en wat zie je dan,: AANRAKEN, liefde, tranen, huilen,nieuwe kleren.

En je kent Barmhartigheid, doen jullie zelf met zieken en voor zieken en al die daar zo hard moeten werken.

Ik schrijf hier NU OOK wat op voor die mensen, die mijn verhaal lezen, voor iedereen om na  te kunnen denken.

 

MAAR…ik heb er lang over zitten denken….Straks als de ramp van die vreselijke ziekte voorbij lijkt te zijn, dan komen sommigen ook weer in de kerk…maar ook die BUITEN blijven staan …en we willen weer verder met alles….Het zal toch anders voelen. Thomas mag Jezus  aanraken, weet je nog? En JIJ mag HEM AANRAKEN……weet je DAT AL? Is veel te weinig in de kerk verteld….

De Poolse Paus, had thuis barmhartigheid geleerd, van zijn moeder en andere lieve mensen…zijn moeder en zijn broer sterven jong…en hij alleen met pa over…Hij ging studeren, een gelovige man…..Trouw aan kerk en wat hij daar voelde, mocht  aangeraakt worden…als je de hostie krijgt.

Later bisschop en paus geworden, ontdekte hij, die Jezus moeten we vertellen aan iedereen…..ja erover vertellen, maar vooral de kleine mensen om te beginnen, aanraken; Laten voelen…Jij bent lief bij God….

Paus Joannes had in zijn land een heilige kloosterzuster leren kennen in haar boeken…..en zij had een verhaal in haar leven meegemaakt, dat Jezus haar verscheen, en haar vroeg om in de kerk een actie te voeren: Jezus, Zoon van God, ons niet Ver, of Moeilijk maar  Barmhartigheid…LIEFDE…ja maar Echt.

En wij hebben geleerd, al heel veel door wat we dit jaar mee maken…..

 Die Poolse zuster FAUSTINA gaf door wat ze van Jezus in zijn verschijning had gehoord……Mensen zijn gemaakt voor de liefde, en als ze ontdekken dat we tekort doen, echt verkeerde dingen zelfs, denk maar aan die verloren ZOON uit Jezus;verhaal nu nog aan ons in de bijbel….

En ze heeft iemand een mooie plaat laten maken van die Jezus….Ik heb hem op mijn kamer..Jezus in het wit,vriendelijk gezicht naar ieder kijkend, Ik wou dat ik het iedereen kon toestoppen, of steek iets van die Jezus bij je, een medaille of uit Polen iets….

Ja, en Thomas….ja het begon, zo voel ik met hem, dat hij Jezus echt kon aanraken, ja in die wonden van Zijn lijf voor ons gedragen en die steek met een lans in Zijn rechterzij……

En wat die Zuster van Jezus  toen leerde…dit zinnetje…

JEZUS IK VERTROUW U…..

Ja, als de kerk na dit alles open gaat, kom ieder, want ieder die heeft liefde geleerd en misschien als we elkaar treffen ook in de kerk de eerste keer, laat vertellen, wat we gevoeld hebben, wat we gedaan hebben en mensen aan ons ?

En wat we liefde hebben , kleine dingen….Barmhartige,…komt van Zijn HART natuurlijk !