A-19/03/2107 - 3e zondag veertigdagentijd
 
 
“  Daar bevond zich de bron van Jakob,
en vermoeid van de tocht ging Jezus zo
maar bij de bron zitten.
Toen een vrouw uit Samaria water kwam
putten zei Jezus tot haar:
Geef Mij te drinken.”
( Joh.4:6-8 )
 
WELKOM
 
Beste Mensen, ik hoop, dat ieder zich welkom voelt, dat je je thuis voelt, dat je weet dat de anderen blij zijn dat jij er ook bent. Misschien kennen we elkaar amper, maar dan is duidelijk, dat je bij je hebt wat ieder hier heeft: we zijn gelovend, we willen God erkennen, we kennen Jezus….En als ook vandaag er gelezen is uit de Schrift wordt altijd gezegd: Zo spreekt  de HEER, of: Woord van God……Dat is ook welkom, God horen we niet zoals we elkaar horen zeggen, en toch wordt op het hart gerukt: wat hier vandaag gelezen wordt, daarover wil God tegen ieder van ons, en tegen ons samen zijn woorden zeggen….We horen het verhaal van een vrouw zonder naam, die Jezus niet kent en tegen komt, en Hij begint met haar te praten….alléén met haar….
En daar ligt een eerste Woord van God, die met IEDER VAN ONS om wil gaan , alsof wij de enige op heel de wereld ….. De vrouw heeft geen naam, maar zij is een IEMAND, anders dan wij, …..haar leven is in de ogen van mensen  mislukt, …Ja, we hebben ook onze ervaringen , goed en ook moeilijke tijden doorgemaakt ? Hoe wij ons ook voelen….. ?Wat Jezus tegen haar en met haar bepraat mogen we proberen voor onszelf te verstaan en voor ons samen.
Vragen we God gezuiverd te worden, opdat we echt goed kunnen luisteren.
 
HOMILIE
 
 
Een lang verhaal, hoorde ik mensen nog al eens zeggen……En ik geef toe, als het maar een verhaal is, dat je zomaar weer eens hoort of mee leest, en over een vrouw, ver weg uit de historie, en de discussie die zij met Jezus voert…..Wat moeten we er mee….Ja, al geven we toe dat we JEZUS zelf horen praten.
 
Ik begrijp het allemaal…..en ik zal het verhaal proberen naar ons NU te vertalen….want zoals wij de Bijbel in het verleden te weinig hebben leren kennen als het WOORD van God….dat wil zeggen: in dit verhaal, in die persoon van de ongenoemde vrouw met haar geschiedenis, HOREN we, hoe GOD met ons mensen om wil gaan. Jezus vertelt het. 
En we komen al heel menselijk God tegen in Jezus…..Midden op het warmste uur van de dag is Hij bij de put van Jacob gaan zitten….daar is wat koelte, en Johannes schrijft, dat  de leerlingen naar de stad zijn om inkopen te doen, want Jezus is erg moe van de tocht….
Een vrouw komt op dat uur van de dag naar de put, alleen. Dat doen ze meestal samen, en de vrouw wil de andere vrouwen niet ontmoeten vanwege haar privacy……
En dan begint Jezus tegen haar, hoewel Hij dat niet mag als joodse man tegen een vrouw uit Samaria, die mijden elkaar tot en met.
En God begint niet te zeggen met wat er van alles aan haar niet deugt, maar Hij zegt  tegen haar : Geef Mij wat te drinken!
Ook dat doe je als man niet tegen een vreemde vrouw.
En de vrouw is niet op haar mondje gevallen en zegt dan Heer: Hoe kun jij als Jood
mij, ik ben niet van jullie geloof, Samaritaanse, mij te drinken vragen?
 
Ik denk, dat we hier ook voor onszelf al een heel bijzonder iets ook voor ons, en voor ieder, Jezus bij ons binnen krijgen……Hij herhaalt NU die vraag aan ons: Geef Mij te drinken.
En als ik dat zo zeg, dan denken jullie allemaal ook eerst: wat moeten wij God, Jezus te drinken geven…? Ja, Hij heeft gewoon als man dorst en wil drinken, maar tegelijk gaat Hij ook bij ons  als bij die vrouw, door over wat WATER voor ons betekent behalve dan de dorst wegnemen…..
En de vrouw neemt alles letterlijk eerst op….Ook als Jezus haar hart wil raken door wat Hij zegt…..
En Jezus schakelt meteen over naar iets wat wij ook even moeten laten doordringen:…..Hij zegt tegen haar…als je in de gaten zou hebben, wie ik ben die deze woorden tegen je spreekt, dan zou je aan MIJ VRAGEN: Geef mij te drinken, en IK  zou je dan levend water geven!
Ze snapt nog niet waar Hij het over heeft, en ze gaat door…jij kunt me geen drinken geven, want je hebt geen emmer, en de put is zo diep dat je er zonder een touw aan de emmer eruit bij kunt.
En Jezus weer: ja als je van dat water dat ik je geven zal zul je nooit meer dorst krijgen……wie van dit water drinkt krijgt weer dorst,….
De vrouw begint dan over de put die Jacob heeft laten uitgraven…en Wie ben JIJ dan dat je iets méér zou kunnen dan die man uit het verre verleden.
 
En dan zegt de vrouw: geef mij dat water van jou dat je zegt te hebben, dan hoef ik hier niet iedere keer hier  naar toe te komen, want dan krijg ik dus geen dorst meer.
Dan raakt Jezus haar HART AAN! Hij zegt gewoon: ga je man roepen….Zij meteen: ik heb geen man….j zegt Jezus die je nu hebt is je man niet , hij is al de vijfde….Ja, dat geef je eerlijk toe, dat het niet klopt……
Beste mensen….
WIJ ,net als de vrouw van lang geleden, die hoog in de hemel zal gekomen zijn later, wij zeggen dan tegen Jezus ( ik vertaal het maar zo ): Ben Jij soms een Profeet?  Ja, later zal er een komen, Messias noemen ze die: Verlosser, en die zal dan ons mensen alles komen uitleggen…..
En dan zegt Jezus persoonlijk tegen haar, wat Hij bijna nooit doet…Ja, ik ben de Profeet, Ik ben de Messias….IK die nou met jou praat…..!
 
Dan komen de leerlingen  na het winkelen in de stad; zij vinden  het raar, dat Jezus alleen aan het praten is met die heidense vrouw….Maar ze vragen niets, en de vrouw gaat gauw weg met haar kruik water.
 
Terwijl de apostelen Jezus aansporen om iets te eten, maar Hij kan, na deze ontmoeting die beiden kennelijk geraakt heeft, niet eten, want er komt nu contact ook met de bewoners van de stad hier….want de vrouw, die vanwege haar manier van leven weinig contact lijkt te hebben, gaat tegen iedereen zeggen: Er is hier een man, die mij alles verteld heeft, wat ik gedaan heb, zou Hij de Verlosser zijn?
Wie door Jezus geraakt wordt, in het hart kennelijk de liefde, wordt missionaris……en daar bleef Jezus nog twee dagen en zo staat er bij Johannes: velen daar kwamen tot geloof…
 
Nu wij……. het verhaal is niet meer van de vrouw…Jezus wordt, God wordt `Degene die ons vraagt: geef me te drinken…..En Hij zal me alles vertellen wat ik gedaan heb….bevrijdend.
Zo leg ik GODS WOORD bij u neer, en ik weet van vele mensen, als je dit verhaal nu ontvangen wilt als ook voor ons, voor jou, dan kan er iets gaan groeien…ons geloof, en vooral dat Jezus dichtbij is, dat Hij plaats zoekt bij de mensen…En we zien het zelf…..Hij begint niet ons van alles te verwijten….Hij wil dat we Hem eten geeft, dat we aan mensen iets gaan geven uit me zelf, een goed woord, een gift, ja noem maar op, : vriendelijkheid, ……
De vrouw zonder naam zullen we nooit vergeten, en na wat HAAR TOEN gebeurde, dat vertelt ze ons  NU….
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Maak jouw eigen website met JouwWeb