C-01/08/2019 - 22e zondag door het jaar

 

 

“Nodig liever als u een feest aanricht,

dan de armen uit, en gebrekkige, 

kreupelen en blinden…”

( Lc. 14:13 )

 

 

 

 

HOMILIE

 

het verhaal van Lucas, dat we aan het volgen zijn, bevat zo van alles wat Jezus overkomt onderweg, met al die verschillende mensen…..zo is een eerste stukje aan het evangelie weggelaten, om ons meer aandacht te vragen voor wat Jezus ons, mensen van nu nog eens wil inprenten als het gaat over onszelf te midden van anderen, ergens denken dat we méér zijn dan de anderen, zoals dat bij de Farizeeën gebeurde.

Maar in het weggelaten stukje wil ik eigenlijk vooral van Jezus lezen over zijn ontmoeting met een zieke man, die op die zaterdag in de joodse kerk, synagoge kwam. Hij had wat ze toen noemde: waterzucht….teveel vocht in het lichaam vaak te zien aan dikke enkels en benen, en ik kan me indenken dat de man ook kortademig zal geweest zijn, maar toch naar Jezus komt, die er zeker zal zijn.

En Jezus kijk rond, dat lees je in vele verhalen, en Hij ziet meteen wat de man scheelt, maar Hij weet wat Hem te wachten staat op zondag: omdat men veel inspanningen niet mocht doen…en daarom zegt Jezus die de mannen van de wet al voor is met zijn vraag: Mag men genezen op de sabbat?

Ze konden toen niks meer zeggen, en er tegen in brengen.

Daarop nam Jezus hem bij de hand en genas hem.

De man, de mens het eerst….Jezus kijkt rond, en Hij houdt van IEDER VAN ONS ! Over hem  wordt verder niets verteld, zijn naam niet, zijn familie niet, alleen dat de kwaal van hem week, en dat hij bevrijd was, al was het een heilige dag, van hetgeen voor hem het zwaarste was.

 

Deze genezing komt Jezus van pas , terwijl Hij onderweg was met onmensen die zich belangrijk vonden,  … ( en dat geldt  ook voor ons, Jezus geneest bij voorbaat ons van eigenliefde,  verwaandheid of hoe je het noemen kunt, en Hij gebruikt dan het voorbeeld van mensen die worden uitgenodigd voor een bruiloft, het hoogste feest dat toen in familie en voor mensen onder elkaar wel het belangrijkste feest, na de heilige dagen als Pasen Oogstfeest…..

Kennelijk was er toen ook al verschil van hoog en laag….en mensen die genodigd werden…. vonden dat ze op de belangrijkste plaats thuis hoorde. In onze dagen zou je het meemaken, dat op een bruiloft in onze tijd, als de pastoor zou zijn genodigd of de burgemeester, dan was voor zo iemand een plaats voor in, en ons mensen overkomt het dan gauw dat we vanaf die plaats eens rond zouden kunnen kijken en zich afvragen: of ze me wel zouden zien zitten.

Een ander voorbeeld dat Jezus onderweg ook nog aan ons geeft is dat: als JIJ NOU eens een feest zou willen geven….

Onze gewone lijst zou wellicht beginnen met familie, en daarvan de belangrijkste, of ook mensen, die je echt eens aan tafel zou willen hebben, dan moeten we er eens aan denken om de armen eens een kans te geven, of gehandicapten, …dat zijn mensen die ons niet kunnen vragen, want dat is voor hen onbetaalbaar, en DUS krijgt je van hen niet een feestje terug…..

 

Zouden WIJ HIER ZOIETS ook niet eens kunnen doen…..Jezus pakt ons bij de arm,  Hij Wijst in onze stilte op MENSEN VOOR WIE WE NU iets al zouden kunnen doen…

Hij gebruikt ook niet voor niets het voorbeeld van de BRUILOFT……want onderweg naar Jeruzalem wijst Hij op datgene wat NA dit leven belangrijk wordt, als we SAMEN MET GOD de LIEFDE en het GELUK mogen gaan delen.

Zo zie je maar…en ik zou zeggen toch nog bij het verhaal dat ons werd uitgeknipt uit het evangelie…de zieken….Hier hebben de derde woensdag: dat we samen kunnen komen, VOORAL ALS WIJ GEZOND ZIJN…..

WE doen dan bidden voor de genezing van onze parochianen, waar we niets van terugkrijgen, want ze kennen ons niet en ons gebed voor hen HOREN ZIJ niet….ja, het kan voller op die woensdag…een tiental is al mooi, maar velen zodat we naar de grote kerk moeten gaan….dan begint de hemel zo zou je dat echt wel voelen dat het paradijs al begint, van God met de mensen….

Een bruiloftssfeer, want die ene, lijkend op de man met dat volle vochtige lijf gaat het ook beter ! Amen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb