Openbaring des Heren A jaar 5 jan. 2014

“Nooit is het onder vroegre geslachten aan de
kinderen der mensen bekend gemaakt,
zoals het nu door de Geest is geopenbaard
aan de heilige apostelen en profeten:
dat de heidenen in Christus mede erfgenamen
zijn, medeleden en mededeelgenoten van
de beloften door middel van het evangelie.”
( Ef. 3:5-6 )
 
Vandaag hebben we Driekoningen, zo noemen we dit feest. En ik denk, dat we, bij wijze van spreken niet gaan verzitten, .....want we horen niets nieuws.
Als we zouden rondgaan en vragen: wat vieren we vandaag? Wat hebben we er vandaag nog aan?.... Dan zouden we misschien niet veel verder komen, dan dat het verhaal gaat over drie Wijzen die bij Jezus komen, dat vandaag kinderen zich verkleden en langs de deuren gaan zingen ......
En dan?
Dat hebben we gehad, dus een terug denken aan TOEN, dat mensen door de Heilige Geest tot in Bethlehem komen om een bijzondere mens te ontmoeten..... Ik kan het verhaal wel wat duidelijker maken met wat vertellen over de geschiedenis van toen, maar dat hoorden we eigenlijk in het evangelie.
Wij moderne mensen zijn eigenlijk, worden eigenlijk door God aangesproken dat HIJ ONS van NU NODIG HEEFT !
En dan komen de woorden uit de tweede lezing van St.Paulus goed van pas voor ons...
Ze worden ons nieuw gegeven: “ beste mensen, om het zo te vertalen, nooit is onder vroegere geslachten aan mensen door de Heilige Geest bekend gemaakt, dat Jezus Christus er is voor allen, ook dus heidenen die niet nog geloven!
Ja, dat wordt ons nieuw gezegd..... en we wisten het wel van Jezus geboorte, en de drie Wijzen of Koningen, maar het is bij ons allemaal wat ‘versleten’, en je zult door hier nu te zijn, door dit te horen, door mee te bidden, dat er een diepere gedachte, ik zou zeggen: ook gevoel.... dat er IEMAND voor jou is, waar je welkom bent , bij wie je thuis gaat...
En kijk dan naar het evangelie, en dat doen WIJ OOK NU VANDAAG HELEMAAL OPNIEUW...Zij gingen het huis binnen, zij zagen het KIND,
en ze haalden geschenken te voorschijn, Goud, wierook, mirre..wat in die tijd  het duurste was.
En wij sluiten erbij aan, en we zeggen het nog maar eens: ik geef U mijn hart.... Ja, nu zien we U niet, maar we weten het wel, dat U er bent, en dat U aan het eind op ieder van ons staat te wachten.
Deze week 3 januari was er in de kerk de viering van die kostbare Naam Jezus....
Laten we die vandaag nog eens nieuw uitspreken JEZUS, Mijn Heer, onze Heer....en Maria en Jozef en de wijzen van toen zeggen het mee !