Zesde zondag van Pasen 2014

“ Als ge Mij liefhebt,
zult ge mijn geboden onderhouden.
Dan zal de Vader op mijn gebed u
een andere Helper geven 
om voor altijd bij u te blijven:
de Geest van de waarheid...”
( Joh. 14:15-21 )
 
 
De tijd gaan snel, ...vandaag gaan we de zesde week van Pasen in..... Het is goed dat ieder er is, en we zijn content om iedereen hier en degenen die op hun kamer naar ons kijken....
Pasen is voor ons het Feest van de levende Heer, feest van eeuwigheid, feest om dat er een HEMEL voor ons is.
Ook onder gelovigen hoor je af en toe zeggen....Kan dat? Zal er die Hemel zijn?....Zijn al die gestorven zijn er dus nu ook nog?
Jezus had het toen Hij op aarde rond ging tegen de eerste leerlingen al gezegd: Ik kom terug  naar jou en jullie....
Toen het gebeurde waren ook zij het vergeten.....
Laten we daarom in geloof samen maar binnen gaan in ons zelf, en vragen om vergeving van ons twijfelen , en van alles wat niet goed was.
 
Homilie
 
Ja, ik moet het toegeven, dat Nu met u praten over de lieve Heer, die bij ons is....is me moeilijk....Ik geloof er WEL in, maar mijn bezorgdheid is: hoe kan ik ieder van ons iets doorgeven, terwijl we allemaal verschillende mensen zijn en anders voelen van binnen!
De woorden die we in het evangelie hoorden , die Jezus de laatste avond van zijn leven vertelde,.....kunnen moeilijk overkomen....niet duidelijk...en dan zijn we al gauw geneigd om te denken: hou maar op, dat komt er bij mij toch niet binnen, en dat verandert me toch niet, en ik blijf maar een kleine gelovige!
Jezus zegt: als je Mij liefhebt, dan zul je mijn geboden onderhouden...... Daar stranden we misschien al op: geboden...wat ALLEMAAL MOET..
 
En de laatste tijd heb ik dikwijls erover gesproken hier, dat voor ons Jezus de Naam is, die het belangrijkste is.
Zijn Naam is al een gebed, ook al zou je niets anders zeggen of vragen....
En we hebben vroeger KERK vooral gezien als een waardig gezelschap, en dat je daar echt bij hoort....Maar in het praten over kerk ging het te dikwijls misschien vooral over wat niet mocht en wat wel moest en moet!
 
Nu zegt die Jezus, dus, met die kostbare Naam, dat de Vader, God, ons een andere Helper zal geven om bij ons te blijven....Hij bedoelt de Heilige Geest, .....en als Hij dat zegt de andere Helper, de Heilige Geest, dan zijn we geneigd om te vragen: Och Heer, laat Hem ons zien!
En dan zal Hij zeggen.... vertrouw  er maar op, en als je goed kijkt zoals wij nu hier samen zijn, kun je die goede Geest ervaren, omdat we allemaal voelen, weten, geloven, dat er Iemand bij ons is....En het is de Geest die ons op bepaalde momenten dingen geeft, bv om iemand eens te bellen, of om iemand aandacht te geven door er eens tegen te lachen, of een knipoog....
Het Pinksterfeest dat er aan komt mag ons het allemaal heel dichtbij brengen. 
We horen veel praten over paus Franciscus en hoe hij onder de mensen komt, en mensen aanraakt, kinderen omhelst, en laatst een misvormde man tegen zich aandrukt, om toch maar over te brengen, dat Jezus, dat de Heilige Geest dichtbij is voor iedereen!
En we kijken daar ontroerd naar, en we kunnen het zelf gaan doen aan mensen, want ook jij bent een gelovige, een gedoopte mens, in wie die Jezus leeft en die met zijn Geest ons van die aansporingen doorgeeft.
Laat deze zondag en de laatste week van pasen, naar Pinksteren toe, ons alles van God dichterbij brengen.
Amen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb