A-23/02/2020 -  7e zondag door het jaar
 
 
“ Weest dus volmaakt,
zoals uw Vader in de hemel volmaakt is.”
( Mt. 5: 48 )
 
 
 
Dierbaren, 
 
Vandaag komen de Woorden van Jezus, als laatste op ons af…Weest volmaakt !
Veel mensen, als ze daarop reageren, hoor je vaak: ja maar: dat halen wij, …en ik zeker nooit: het Volmaakte, zoals de vader in de Hemel dat is. En we hebben nog zo’n woord….je moet HEILIG zijn…..
Ik denk er veel aan, nu ik me voorbereid over juist die woorden, die God ons nu geeft op deze zondag, en dan proberen we even een sport in ons geheugen te laten opkomen: Hoog springen…..of het nu gaat om zo uit de benen, de lat over, of met zo’n lange buigzame lat mensen over de vijf meter gaan.
Uitzonderingen zijn het….ik, die in alle sporten bij de laatsten hoorde, ik kijk er wel graag naar bij atletiek ….spannend wie het hoogst komt en dus wint…..
In de sport wordt de eerste, de kampioen,  krijgt goud en dan nog de andere twee met zilver en brons, ook zij gaan nog wel met een medaille naar huis. En het zielige van de sport, zo vind ik….kijk naar de olympische spelen, hoeveel deelnemers, en al degenen die niks hebben gewonnen gaan, lijkt me, teleurgesteld naar huis…..
Luisterend naar Jezus, die vandaag tegen de Joden van eeuwen geleden spreekt over goed en beter, en over wat God niet graag van ons mensen ziet.
In de tijd van hun voorvaderen, heeft God in de woestijn het Joodse volk zijn wet gegeven op de stenen tafels…..
En Jezus wil de mensen die Hem echt willen volgen……die probeert Hij in ZIJN HART TE LATEN KIJKEN.
Voorbeeld….als de ene mens iets tegen de andere heeft gedaan, dat echt fout was, dan mocht de Jood, de andere een klap op zijn mond geven en één tand uit de mond slaan, of een oog treffen…..
God wilde van ouds al geen verder wraak….je mocht dan iemand een tand uit de mond slaan of een oog kwetsen, maar verder geen doodslag of marteling….
En Jezus wil met ons, die de woorden van deze dag horen, verder komen, verder gaan….WEG met WRAAK , weg met ruzie en oorlog.
En bovenaan: wees volmaakt, zoals uw Vader in de hemel volmaakt is.
Of we kunnen ook zeggen: Hij zegt ons: geen geruzie, geen wraak geen woede, maar naar de mens te leren kijken….Ja die andere is door God gewild, God heeft hem of haar lief.
 
En als het er dus voor ons over gaat om een goed christen te zijn, heilige te worden, ja dan zeggen we al gauw: dat haal ik nooit…..Maar laten we toch maar zien dat we in de hemel komen …..ik ben er al ver, als ik met mijn tekorten aan anderen, net nog achteraan binnen mag, en ook GOD GAAN ZIEN, WANT DAN BEGINT HET EIGENLIJKE  GELUK PAS VOOR ALTIJD.
Ik kijk even rond, en jij, en jij, wat wil jij? En God neemt ons bij de hand, Hij spreekt ons aan, hoe het in GODS HART is, HOE JEZUS duidelijk doet VOELEN: dat HIJ IEDEREEN bij zich wil hebben, gelukkig en voor altijd.
En Jezus komt om ons te leren vergeven, ….en nu al zie je het: als het goed weer is in de natuur, dan laat God het zo nodig regenen, en ook de mensen die Hem niet willen kennen of lachen om Hem, of aan het kwade vasthouden….ze krijgen allemaal water of wat ieder plezierig weer vindt.
Als God vandaag tegen ons zegt: weest volmaakt, doe er wat aan om heilig te worden,…..
IK DENK, dat we er niet goed over nadenken…
Als we iets verkeerd hebben gedaan aan iemand, dan denken we allereerst: ik moet het goed maken, dan ben je heilig, dan ga je hoog over de lat en valt de ander je in de armen!
Maar als we iets fout hebben gedaan, worstelen we er zelf mee om het goed te maken….MAAR God is de EERSTE DIE IN MIJ, IN JOU WERKT.
Wie goed, heilig wil worden  begint niet als eerste, neen, GOD RAAKT JOUW HART HET EERSTE….ja, en ik haal er maar een heilige bij, die u wel kent. Achter in de kerk staat haar beeld bij de uitgang, en ook nog een grote foto…Zij is op 24 jaar in Lisieux gestorven….en ze heeft veel nagedacht over wat God in ons wil raken vandaag…..
Ze heeft eerst jaren geleden gepoetst aan zichzelf , wilde heilig worden , maar hoe meer ze met God, met Jezus omgaat, kijkt, praat… komt ze erachter dat al die mensen van de sport en het spel, dat God wil dat ieder van hen ervaart te mogen mee doen, dat hij of zij er mag zijn en dat de lieve Heer er content  mee is, wat we zijn.
En in een brief van een jongeman die priester wil worden, schrijft ze:
de volmaaktheid, heilig zijn is simpel en kun je allemaal…..
Niet tellen allerlei uitgevonden prestaties van wat je aan goede dingen moet bijhouden en zit uit te rekenen hoe ver je al heilig en goed bent.
Ze zegt….Ik heb geleerd, ik kan niet veel, ik probeer te geloven, en ik hoor Jezus niet tegen me praten zoals wij praten, en ik probeer maar, en ik ontdek, dat die goede lieve Heer, wel ziet wat ik PROBEER…en ik vertrouw er maar op dat Hij me goed maakt ook als ik wat in dank tekort kom en mijn gedachten bij het bidden er niet bij kan houden…..Zo is Hij tevreden, en Ik laat Hem maar doen, ook al blijft het wel eens slikken….
Beste mensen, we zitten hier met mensen die allemaal geroepen zijn om in Gods Hart te mogen wonen, juist zoals je bent….niet twijfelen, kijk en weet dat HIJ JE LIEF HEEFT en dat HIJ met jou tevreden is, al kom je niet over de lat ,
jouw sprong is voor zijn Hart veel meer dan de eerste die op aarde met goud al wordt geëerd….. We moeten leren aan de liefde te denken, en van elkaar horen dat we het ook proberen.
Amen
 
 
 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb