C-28/08/2106 - 22e zondag door het jaar
 
 
“Als degene die u uitgenodigd heeft dan komt,
zal hij u zeggen:
‘Vriend ga honger op.…… Want de eersten zullen 
de laatsten zijn en de laatsten de eerste”.”
                                                                                                           ( Lc.14: !0-12 )
 
OPENING
 
Het zal vandaag meer energie kosten voor menigeen van ons: de warmte, die op ieder drukt. Toch fijn dat ieder gekomen is, en gedenken we maar meteen degenen die er zoveel onder lijden dat ze niet hier kunnen zijn.
Maar ook vandaag is het de Heer die ons uitnodigt en midden onder ons is en komt bijzonder door de eucharistie.
Dat we af en toe afdwalen door onze menselijke beperktheid zal de lieve Heer begrijpen. En gaan we naar zijn Boodschap, zijn Woord luisteren en ik zal het kort proberen over te dragen.
Bereiden we ons voor en beginnen we met onze schuldbelijdenis, want we hebben allen wel iets om vergeving voor te vragen.
 
 
HOMILIE
 
We gaan gauw naar wat Jezus ons voor houdt op deze dag….. Misschien denken we allereerst aan de dingen die Jezus hier voor houdt. Maar als wij nu naar Hem luisteren wil Hij tegen iedereen zeggen: Ik houd van je, Ik geef om hoe je bent….Zoals we hier zijn, te vergelijken met de bruiloft van Jezus voorbeeld dat Hij vertelt: we zijn op het goede adres, want op dit moment zal niemand onder ons van zichzelf denken, dat hij of zij er niet bij hoort….dit is voor iedereen.
Ja, en dat komen we in het dagelijkse leven niet veel tegen in onze maatschappij van nu. Daar gaat het over: succes, over dat dure woord: mijn carrière….we moeten veel BEREIKEN, en overal wordt in de concurrentie het aangeboden tot op school toe, en al weten we dat er veel jongens en meisjes zijn die allemaal in een klas niet snel kunnen gaan als anderen, toch zegt men  : het is goed ook op school een gezonde wedijver! We hebben pas de sport Olympisch kunnen beleven waar mensen met elkaar strijden om de ereplaatsen  en een grote massa zal met lege handen thuis zijn gekomen.
 
 
Och beste mensen, als het over gaat om de beste plaatsen in te willen nemen, kunnen ook wij ons onszelf voorbij lopen….Dat begint al met het kienen…Ik was jaren in de parochie van Udenhout, en op een avond was dat het hoogtepunt van een oude zaal, en van alle kanten kwamen velen naar het kienen toe….Ik verbaasde me als ik er langs kwam over, dat al twee uur voor de deuren open gingen er al mensen stonden……Waarom…om op de eerste rijen te kunnen zitten dichtbij de cadeautafel waar de prijzen aanlokkelijk  uitgesteld waren.
Vroeger toen er nog betaalde plaatsen in de kerk waren heb ik in mijn jeugd meegemaakt, dat er een keer per jaar de banken werden verpacht….Day was alleen voor de mensen met de goede portemonnee…. En een keer heb als jonge het meegemaakt hoe de deftige tegen elkaar aan bieden waren op de eerste banken van het middenschip.
Nogmaals mensen, wij kunnen anderen ook voorbij willen lopen en de man met de pet, degenen die zich niet thuis lijken te voelen, of die nooit door iemand worden aangesproken ….. Nodig in jouw leven niet alleen zo maar vriendjes en familie, maar trekken we les uit Jezus verhaal, dat we de deuren van onze aandacht en liefde ook open zetten voor de mensen, die niet geteld zich voelen, of die nooit eens gevraagd worden…..
En zo zie ik op deze zondag Jezus voor ons staan, ook als het gaat over ons juist als gelovigen….. Een voorbeeld:  begin 2000 zijn wij er aan begonnen om op de derde woensdag van de maand de mensen uit te nodigen die ziek zijn of andere problemen hebben…en al die jaren wordt elke zondag daarvoor genodigd niet alleen om te komen bidden om genezing, of bidden om er goed door te komen…..Maar ook werd gevraagd: juist als je gezond bent kom dan om de mensen op te vangen, samen met hen te zijn en ze bij Jezus te brengen zoals we dat ik de bijbel lezen in de tijd dat Jezus hier rond liep …… En dat gaat over ons die de mensen van Jezus zijn nog steeds in ZIJN KERK van NU….och kom een kijken of als je niet kunt bid er op die avond voor hen die samenkomen.…Het wordt hoog tijd dat we gaan bidden om wonderen, om tekens van God dat Hij er is, maar het eerste wonder is, dat we er zijn om mee te doen….De DEUR staat open in het jaar van Gods goedheid
 
 
 
 
 
 
.