A/03/2020 - 1e zondag van de veertigdagentijd

 

Verleiding

“ Zoals door de ongehoorzaamheid van één mens allen zondaars werden, zo zullen door de gehoorzaamheid van EEN allen worden gerechtvaardigd.”

( Romeinen 4:19 )

 

 

HOMILIE

 

Ja, het is de eerste zondag van de vastentijd…we gaan om zo te zeggen als katholieken, en ook mensen van andere kerken trouwens, in die weken voor Pasen alles op een rijtje te zetten….Wat stelt ons GELOVEN voor….waar gaat het over….Ja, en dan kunnen we een boekje open doen, en nog eens nalezen over de tien geboden, over wat de Mis is, over wat huwelijk voor ons eigenlijk betekent…..

Ik denk, dat God met ons wil starten door die Ene Persoon, die in het evangelie vandaag voortkomt…..

JEZUS, de Zoon van God genoemd, en vandaag horen en lezen we samen hoe God in die Jezus onder ons mensen is gekomen…… hoe Hij start……Een jonge man van een dertig jaar is Hij dan, na een stil bestaan in een klein gezin, gaat Hij ons nu de boodschap van God vertellen.

Thuis dus weg, is Hij bij Johannes de Doper geweest, en die was alsmaar tegen de mensen van die Tijd aan het zeggen: dat er andere tijden zouden komen, dat er een Verlosser zou komen, een redder, die elke mens wil komen opzoeken…..

Velen lieten zich door die Johannes dopen, … de mensen willen een teken aan hun lijf voelen….ik wil in die Man die komt :geloven….en wat  Hij over liefde komt vertellen…daar leven we met al onze fouten, onder en tegen elkaar ver van af….en Johannes zegt: neem een duik in de rivier de Jordaan, spoel alles van je af en kom uit het water als een nieuw, pas geboren mens

EN GOD die in Jezus komt, die gewoon als iedere man van die leeftijd er uit ziet……Hij gaat tussen al die mensen ook het water in….en als Hij dat doet…..vertelt het evangelie….dat er een duif boven Jezus hoofd zweefde en een stem van God uit de hemel zei: dit is Mijn lieve Zoon: luistert naar Hem.

 Ik weet goed dat ik nog niets van Jezus verhaal van deze dag heb verteld.

WANT ik denk dat Nu in deze tijd, zoveel mensen Hem NIET KENNEN……

En OM HET VERHAAL VAN JEZUS MOEILIJK te maken…..gaat Jezus , als HIJ  begint met mensen het verhaal van God die de mensen zoet en lief heeft en komt bevrijden en ja zelfs ons een hemel na dit leven komt vertellen….. Hij gaat eerst de woestijn in, er is geen eten, amper wat tet drinken, je hoort er niks dan wat door wind misschien, en je bent ALLEEN.

Ik heb nooit op deze dag er zo heeft gepraat….en ik wil dat we tegen alle mensen die zeggen; ik geloof niet in God, je ziet Hem niet, je hoort hem niet.

DAT WIL JEZUS ZELF VOELEN, nee niet tegen ons komen zeggen: hoe mooi en hoe lief je door heen helemaal kunt  veranderen…

Nee, Jezus gaat in zijn eigen hoofd en lijf voelen: hoe de duivel probeert elke mens van God weg te praten, : beloftes ….wonderen…..ja, gelijk aan God kun je worden, 

En Jezus, weet en wil het, blijft staan….God , de Geest leeft in Hem….misschien heeft de duivel of hebben boze mensen van welke partij ook ,niet door dat er een grote Macht is……en bij Macht moeten we denken…de kracht van LIEFDE, 

Nee, het betekent niet dat wij mensen zelf eerst maar over de brug moeten komen,…nee, Jezus raakt ons……

GELOVEN….. daar kom je wel in.

Ik geef maar een voorbeeld dat ik met een Franse jongen mee maakte….

Hij kwam praten….Geloof jij alles, vroeg hij me….Ik zei…ja, maar dat heb ik gewoon gekregen, en sinds ik hier in jouw land op deze plaats ben, waar zoveel mensen uit vele landen hier zijn……ik geloof ja.

En hij kwam met dit en dat en alle problemen van toen en nu….. en dat mensen zich goed willen voordoen, maar houden het niet lang vol……

Ik heb hem voorgesteld….Proberen we samen iets tegen Hem te zeggen, wat jij wilt vragen en dat Hij je Jezus laat voelen, en dat gaat meestal niet zoals wij met elkaar praten…..maar Hij geeft het je wel in…..

Zo gingen we op weg….en hij de jonge man ging daarna bij anderen in stilte zitten, en hij groeide uit tot een prettige lieve mens, die met zijn vrouw en kinderen nu van alles proberen te doen om mensen bij Jezus te brengen. Vond dit gebed, het is maar wat woorden…maar die kunnen met de goede Geest van God bij jou ook gaan groeien: