B-11/01/2015  Doop van de Heer

 

“ En op hetzelfde ogenblik,

dat Hij uit het water opsteeg, 

zag Hij de hemel openscheuren

en de Geest als een duif op Hem

neerdalen.”

( Mc.1:10-12 )

 

Het is goed dat we om ons heenkijken, of de andere die je ook elke week treft er weer ook zijn? Misschien missen we iemand, een reden om na te vragen of het goed met iedereen gaat.

En als er iemand afwezig is, vragen we ons af: zou hij of zij iets mankeren?

Maar ook bij het zien van de lege stoel komt al gauw de vraag op: zou hij of zij ook niet meer komen meedoen, zoals vele van deze tijd dat hebben gedaan?

We moeten daar niet over oordelen en God wil niet dat wij mensen gaan tellen, laat het aan Mij over zal Hij zeggen, en het is goed, dat we hier zijn en dat God tot ons spreken kan, dat Hij blij is om ieder,en al die anderen. Dat geldt vandaag vooral omdat bijvoorbeeld bijna alle mensen die hier wonen : mensen VAN HET WATER zijn, nieuw geboren,door onze Doop in Jezus Christus.

Bereiden we ons voor met onze schuld te belijden....

 

HOMILIE

 

Ik denk dat wij het goed kunnen gebruiken als we hier bij elkaar zijn om te beleven, dat God hier NU heel bijzonder  bij ons is, in Jezus tastbaar die mens werd .... En ik vind het heerlijk dat God met zijn Woord onze aandacht naar Zich toe wil trekken door wat we hoorden in de lezing van Jesaja ......

God wil ons MODERNE MENSEN, Hij wil met ons zijn, Hij wil dat je weet dat God er is om jou lief te hebben,...

En Hij zegt: Ja, kom, het geldt voor iedereen.....” Komt kopen, ja geniet zonder geld en zonder te betalen....Gratis !...Komt kopen wijn en melk! Waaraan geven jullie geld uit voor iets dat geen echt brood is ?” ......

WE hebben meestal het idee: als God iets wil zeggen, is het ver weg, of zijn het moeilijke woorden,

Nee, God wil ons vooral doordringen, dat Hij dichtbij wil zijn, dichtbij ons dagelijks bestaan. De dag van vandaag heet: Doop van de Heer....kort even het verhaal van Jezus die net als vele andere Joden naar Johannes de Doper gaat, om het water in te gaan van de Jordaan, als teken....ik wil het met God goed maken, ik spoel al het vuil van me af, en kom als nieuwe mens, als pasgeboren, fris en zuiver uit het water van mijn bestaan.

En Jezus, de mens zonder zonden neem alles van ons mensen op zich en ook Hij gaat het water in......en God laat dan die keer horen: Jij bent mijn Zoon, mijn beminde mens, ik heb jou hoog!

In onze dagen spookt er van alles onder ons mensen....ons bestaan... we horen dagelijks van inbraak, van moord en van mensen die elkaar laten vallen in een relatie, kinderen, die geen echt thuis hebben, mensen vervolgd om hun geloof,..... Het is soms erg om het nieuws aan te zetten, zoals van deze week omtrent de moord op zomaar 12 mensen in Parijs......

In het verlengde daarvan:

Bij al die dingen hebben  veel mensen geen God meer.....om hard te roepen naar de hemel.... help me, help ons , Ze zijn die God kwijt, en ze hebben eigenlijk nooit gehoord hoe die God wil zijn.... we zijn parochianen kwijt, die niet meer geloven kunnen.

Je kunt niet even kort uitleggen, hoe het allemaal op ons afgekomen is....maar we voelen nu, dat het leeg is..... wat stelt een mensenleven voor , roepen velen...Is er dan na dit leven wel een hemel?

Toch roept God tegen ons....blijf maar, houdt elkaar vast, kijk wat ik je zeg...... Het kost niets, je kunt zomaar voor niks dat geloof pakken weer, die Jezus leren kennen, die we vandaag onder de mensen zien staan om ook in het water zich af te wassen, en ik zeg het maar kort en krachtig, houd maar vast, roep Hem aan, en zelfs als je geen tijd hebt voor een onze ,Vader, zeg dan maar  Vader, zeg God,  zeg vooral Jezus en Hij zal ons horen....en ik denk dat ik na vandaag ook durf te zeggen: geloof me maar, , anders...niet goed, geld terug!

 

 

 

 

 

 

  

Maak jouw eigen website met JouwWeb