Openbaring des Heren C 06-01-2013

 
“En zie, de duisternis bedekt de aarde
en donkerte de volken,
maar over u gaat Jahweh lichtend op.
Zijn glorie verschijnt  over u.”
( Jes.60:2 )
 
 
Driekoningen, weest welkom want we zijn nog steeds met kerstmis bezig: God roept ons dringend toe: Ik ben er, Ik ben gekomen ... En opnieuw mogen we naar de stal kijken, naar een kind,.... God komt hetzelfde dus NU tegen ons en de mensen met ons van NU zeggen.
We denken dat we Driekoningen zo maar even kunnen noemen en laten voorbijgaan, maar het is veel meer.
Bereiden we ons voor om Gods Woord te kunnen binnen laten en het geheim van Jezus aanwezigheid werkelijk te kunnen ervaren!
 
 Preek
 
Als we deze feestdag: Drie Koningen noemen weten we meteen waar het over gaat. het eerste dat ons te binnen schiet dat zijn kinderen die verkleed aan de deur komen, iets zingen van ‘ geef mij een nieuwe hoed ‘ of iets dergelijks, ..... Dus een kinderfeest, en goed bedoeld laten we die kinderen en we stoppen ze wat toe in de zak die ze bij zich dragen.
Maar, is dat Drie Koningen ? Is dat alles voor ons ?
 
Beste mensen, laten we eerst vaststellen dat we nog steeds met dat Kerstfeest bezig zijn, al hebben veel mensen de boom en ook de stal al opgeruimd; en zeker in de winkelcentra komt de uitverkoop al op gang!
Maar ons gaat het erom: nog eens  minstens naar de stal kijken en toch weer zien: dat KIND, God, die Zich zo graag bekend maakt aan ons, en  als het ware ook vandaag bedelt om onze aandacht ... God die van je houdt!
 
Eerst zijn de herders gekomen, die van geloof en van weten niet veel bij zich hadden, maar zij hoorden et verhaal als eersten.... en ze kwamen, en ze waren diep geraakt door dat Kind, dat naar Ieder keek,.....
Nu .... Wij zeggen drie koningen, dat is zo gegroeid in de geschiedenis ... mensen met ‘gevolg’ voornaam overkomend, dus: koningen, maar het waren mensen die ZOEKEND waren, die rond keken hoe het allemaal ging in natuur en schepping ... en ik denk.....dat zijn ook weer mensen die God roept ook van buiten het joodse volk, ook mensen die de lieve God nog niet kennen.
 
Weet je, hier onder ons in deze maatschappij is het allemaal tegen die God ... De mensen van nu die modern zich noemen, zeggen dat alles wat er is zonder een god is, alles toevallig ontstaan, zelfs de meest wonderlijke dingen die we in de natuur tegenwoordig mee kunnen bekijken.
Toch zijn er veel mensen, die God willen zoeken, maar het lijkt dat alle wegen voor de mensen al zijn afgesloten, dicht ......
 
En God zoekt elke mens,  ook geleerd, nieuwsgierig, op zoek naar hoe het allemaal zit in de natuur .... niet allemaal toeval en gewoon gekomen......
Wij hebben daar allemaal ook iets van, we hebben te zoeken tussen alles wat ons elke dag wordt gebracht, theorie, wetenschap ....
En ons eigen leven, alles wat gebeurd is en gebeurt....
Laten we net als de drie WIJZEN maar gaan, ook namens allen die hem niet kennen, maar best zouden willen horen, en we zeggen met ed Wijzen van toen en de zoekers ook van NU:
Heer we knielen voor U, we danken U, dat U er bent, gekomen, dat we mogen blijven kijken anar u als Kind, want een kind dat kunnen we aan, en je hoeft niks te zeggen, en u hoeft niks te zeggen, want de taal van de liefde gaat overal doorheen, en komt binnen, maakt ons warm en laat ons ontdekken , wat er diep in ons is. Kom Heer en blijf bij ons. Amen.