Tweeëntwintigste zondag 2 sept.2012

“ Meester, waar verblijft U?
Hij  zei hun: Kom en Zie.”
( Joh.1:39 )
 
Welkom
 
Ja, van harte welgekomen, ieder van u, op deze zondag 2 september. Heel bijzonder willen we welkom heten de te noemen straten ......
en we nemen in gebed hier met ons vast allemaal mee, die huis voor huis daar wonen temidden van ons, ook hen die de Heer nog niet kennen of zijn weg niet meer weten.
KOM  EN ZIE, zijn de woorden van Jezus voor nu en het hele komende jaar.
Maken we van die eerste keer al vast een dankbaar vieren, dat wens ik u van harte.
 
Preek
 
Het is een bijzondere dag, omdat we bewuster dan anders de eerste zondag van de maand september willen beleven.
Och, het is natuurlijk altijd al goed dat we bij elkaar zijn in de eucharistie, maar we willen toch wat dieper nadenken over wat onder ons gegroeid is sinds 12 jaar!
 
We hebben er toen zelfs een tweede prijs van de KRO mee behaald, OMDAT we eigenlijk ontdekt hadden: WE ZIJN VAN ELKAAR IN JEZUS !  MAAR.... waar zijn de anderen uit onze straat....
Nee het is niet geboren uit veroordelen van welke persoon ook!.... We praten niet zo maar over anderen: zoals gemakkelijk werd gewezen naar iemand: “die zie je niet, ze doen nergens aan..... Die wil niks meer van de kerk weten!” 
Zeker in deze tijd weten we zelf allemaal ook: hoe geloven een breekbaar iets is ; het geloof dragen  we op de gevoeligste plek mee in ONS HART.
 
We zijn destijds begonnen omdat wij Katholieken van deze moderne tijd toch wel beetje voor beetje hebben ontdekt, dat we ons meer van ELKAAR moeten aantrekken.... meeleven.
 
Ja, en dat zien en zagen we vooral om hier wat levensmiddelen naar toe mee te brengen, om aan de collectes langs de deur mee te doen, om vredeswerk te steunen....
Maar ook dat andere van mensen: JA HUN GELOVEN !!!!
En als we dat onder elkaar ter sprake brengen stuiten we tegenwoordig ook nog wel op de PRIVACY..... Je moet elkaar niets opleggen, Je moet een buurman zo maar gaan aan zeuren over geloven.....
En zo bedoel ik het niet...... 
Maar als wij echt geloven, en dat doet ieder die hier nu is, of minstens: je WILT gelovig zijn, .....
En zo schrijven we elka jaar de mensen aan, en dan stappen we in de woorden van het evangelie van vandaag gekozen: KOM EN ZIE...
 
Ik ben blij dat we het samen gelezen hebben, en dan kunnen we minstens tegen de mensen zeggen, die van ons  denken: je wilt me dwingen.....Nee, die woorden KOM EN ZIE dat zegt Jezus tegen ons.
Het verhaal gaat over helemaal aan het begin als Jezus nog alleen is, nog niet is begonnen met mensen te vragen om Hem te volgen....
Johannes de Doper zegt tegen de eerste mannen ... Die daar, dat is NU IEMAND VOOR DEZE TIJD, voor al je dagen !!!!
En ze gaan naar Jezus toe, een beetje verlegen, en hoe breng je het gesprek op iets bij eerste kennismaking: Mijnheer, Meester, waar woont U ?
 
Ja, en dan zegt Jezus die woorden ONZE WOORDEN VOOR DIT JAAR ;
“ KOM EN ZIE “.
 
Een evangelie van toen gebeurt nu weer..... Wij hier gelovigen we zeggen diep in ons binnenste: Jezus waar woon je ? Jezus kunnen we niet meer samen doen ?
Ik heb nog hier een uitvaart mogen doen, en bij al die vele mensen die er waren heb ik op een bepaald moment gezegd: hoe lang is het geleden, dat je iets tegen Jezus hebt gezegd, hebt gebeden?
Het werd nog stiller toen, en als ik dit zeg misschien ook nu in mij?
KOM EN ZIE ..... Die woorden zeggen ons : God is met je bezig, God kan iets met jou doen.
Dat MOETEN we tegen de mensen zeggen, nee niet zo maar plechtig... maar het moet gewoon worden dat Jezus niets van ons  onze manier afneemt, niet begint met wat niet mag.... nee de persoon, die je bent.
 
Misschien moet je het zelf ook nog  nieuw ontdekken?
Maar dat moeten we gaan bidden,dat die woorden KOM EN ZIE bij onze mensen in de straten komen, ,ja ook de kleinen, en de tieners, die pikken misschien wel het eerste op Denk maar hoe de afgelopen jaren enkele kinderen van 7 of 8 jaar zo maar ineens zeiden tegen hun ouders; Ik wil gedoopt worden. Ja, niet stoppen, niet benauwd om iets wat misschien gaat veranderen. Door doen,  elkaar vasthouden en roepen KOM  EN ZIE !