Reactie op pastoor Boers

Jaap Vergouwen

Naar aanleiding van het bericht van pastoor Boers over het coronavirus met betrekking tot jongeren deze reactie.

Het is natuurlijk maar moeilijk voor te stellen hoe een virus de wereld zo in zijn greep houdt. En de maatregelen die de regering moet nemen om de volksgezondheid te kunnen waarborgen lijken sommigen erg rigoureus. Maar het is toch echt zo. Er heerst een virus en we zullen samen de schade moeten inperken.

We kunnen niet doen alsof alles oké is. Want alles is niet oké. De wereld lijdt. Nu ik zelf heb meegemaakt dat een bekende is overleden aan het virus, wat niet hoefde te gebeuren, besef ik het me beter dan ooit.
Ik zag toen ik in het dorp was afgelopen week toch jongeren in cirkeltjes rondhangen op de straten. Ook al hebben jongeren zelf niet de angst om ziek te worden of om zelfs te sterven, ze hebben een gelijke rol in de verspreiding van het virus. Ze kunnen wel zorgen dat bijvoorbeeld iemands ouders dood gaan. Daarom vind ik dat wij, jonge mensen, net zoveel verantwoordelijkheid hebben als volwassenen als het gaat om het beperken van de verspreiding van het virus.

Ik begrijp het verlangen van jongeren om op sociale media mensen te laten zien hoe blij en vrolijk hun leven is, maar dat is voor nu een verkeerde afbeelding. De aarde is ziek. Ik begrijp eveneens het verlangen van jongeren om elkaar te zien, en te feesten en dansen, en om elkaar te knuffelen. Maar als we met zijn allen afstand houden en ons aan de regels houden, zal die tijd eerder komen.

Want dat is het belangrijkste wat ik wil meegeven: hoewel we niet weten hoe lang deze quarantaine-tijd gaat duren, we weten wel dat het niet voor eeuwig gaat zijn. We moeten ons vasthouden aan het feit dat de wereld weer normaal wordt zolang we volhouden ons aan de regels houden. Zo sparen we mensenlevens.