Vijfde zondag van Pasen

 “  Gij weet waar Ik heenga,
en ook de weg daarheen is u bekend.
Tomas zei:‘Heer wij weten niet waar
Gij heengaat; hoe moeten we dan de weg kennen?’”.
( Joh. 14: 4 en 5 )
 
Inleiding
Ja, we zijn er....ik vind het de moeite waard om iedere keer: welkom te zeggen, vooral in deze tijd, en weet je waarom?
Ja, omdat we in deze tijd het meemaken, dat bijeenkomen zoals ieder hier nu is schaars geworden is.
Het geloven lijkt verdreven uit het gewone leven van velen.
Wij hebben het vuurtje nog, en een vuurtje heb je om te bewaren en om door te geven, en dat doe je al door hier te zijn.
We gaan bidden om vuur, we gaan bidden om de Weg te weten, en we bidden vooral voor hen die het niet meer weten dat het in hen is mee gegeven.
Vragen we God dan om vergeving voor al waarin we tekort zijn gekomen.
 
 
De apostel Tomas, die wij dikwijls de ongelovige Tomas noemen, horen we in het verhaal tegen Jezus zeggen: ‘ Heer wij weten niet waar jij heen gaat, die hemel....en hoe moeten wij de weg dan weten? ‘
Dat spreekt ons moderne mensen wel aan..... Ik denk dat iedereen bijna weet, dat we als we in de auto ergens naartoe moeten, dat we dan de weg niet meer hoeven te zoeken....we hoeven niet te stoppen om de weg te vragen, we hoeven geen kaart uit te vouwen, nee we hebben de apostel Tom, Tomas TOM-TOM bij ons, en we komen aan waar we naartoe willen.
In het evangelie geeft Jezus ons aan, dat ons leven en ons levensdoel niet is afgelopen met thuis te komen, daar waar we nu wonen, ja, zelfs als dit leven uit is, blijft er voor ons een weg open....
De Tom-Tom die ons daarheen de weg wijst is Jezus zelf....Ik ben de WEG....en denk er aan, als aan jullie leven hier op aarde een eind komt, dan kom IK terug om jou en jullie bij Mij op te nemen......
 
Kennelijk zijn de moderne mensen dat antwoord kwijt.... Het is uit ons leven verbannen , te durven, te kunnen ,te mogen geloven, dat dit LEVEN méér is dan wat we zien en beleven, hoe gelukkig we er ook in kunnen opgaan.
Ja, en daarom zijn we hier bij elkaar om de draad die Jezus ons in handen geeft op te pakken, om aan mensen die niet kunnen geloven, dat ook WIJ van het leven kunnen genieten en er dankbaar voor zijn, en dat we het mogen ervaren tegelijk als een gave van BOVEN,  van de lieve Heer, die in alles met ons meeleeft.
 
En dan komen we terug op de Tom-Tom die WIJ mogen , en ik zou haast   zeggen MOETEN zijn om ons geloof uit te dragen ...
En wat we dan nodig hebben is niet op de eerste plaats aankomen met allerlei woorden en teksten en verhalen zelfs uit de Bijbel  maar met de ene NAAM JEZUS, de WEG die er is om ieder gelukkig te maken NU AL, en later THUIS te brengen. 
Mensen bidden voor mensen, we geven het aan, spreek gerust die Naam uit, , en je wordt gehoord en je krijgt antwoord. Ik heb het vaak mensen aangeraden en ,ze kijken je vreemd aan, maar je kunt het proberen, want niemand ziet het als jij even kort je gebed uitspreekt.
We hebben het toch wel nodig wat meer meeleven met elkaar, elkaar de zware dingen helpen dragen, de zorgen delen,  ja de NAAM van JEZUS gaat in ons mee zeggen en mee doen naar de anderen toe, naar meer geluk nu ook al Amen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb