B-04/02/2018 - 5e zondag door het jaar
 
 
 
“ Broeders en zusters,
dat ik u het evangelie vertel is voor mij geen reden om er verwaand over te zijn: 
ik kan niet anders….Wee mij als ik het evangelie niet verkondig ! ”
( 1 Kor.9:16-17 )
 
 
 
“De schoonmoeder van Simon lag met koorts te bed;
zij spraken Hem aanstonds over haar.
Hij ging naar haar toe, pakte ze bij de hand en deed haar opstaan; ...
( Marc. 1,30 )
 
 
WELKOM
 
 
Ja, ik voel me een beetje anders dan andere zondagen als ik rond kijk en ieder persoonlijk wil begroeten, …..Het is anders omdat we dadelijk in de tweede lezing Sint Paulus horen zeggen: Broeders en zusters, dat ik het evangelie preek is voor mij geen reden om te roemen over mijzelf, want :ik kan niet anders……wee mij, als ik hier het evangelie niet verkondig……
Ja,  zoals altijd sta ik hier als priester, maar tegelijk als een zwakke beperkte mens, en daarom draag ik deze kleren over mijn gewone pak, omdat ik door de woorden van Paulus  me bewuster dan anders ben als degene die straks het heilige Geheim van de eucharistie mag voltrekken en Gods Woord mag en moet verkondigen….Wat God ons vandaag wil zeggen….geen eigen ideetjes of mooie gedachten, maar woorden naar het hart aan ons samen en wat ieder nodig heeft….ik moet Gods woord preken en ik kan niet anders !
Laten we daarom ons voorbereiden met alles wat het Heilige in ons leven in de weg lijkt te lopen, bidden om vergeving!
 
 
HOMILIE
 
Het houdt me tegenwoordig meer bewust bezig, als na de lezing gezegd wordt:  “Woord van God”, of:” zo spreekt de Heer”…..
En ik moet zeggen, dat wij ouderen nog steeds aan het wennen zijn om wat we nu in het missaal voor ons hebben te zien als onze ACTUALITEIT…..Jezus spreekt en doet.
En dat kun je vertalen, hier is God onder ons mensen bezig, zoals Hij toen al deed…Jezus in datgene wat bij de mensen een rol speelt……Het is de dag van de synagoge…de heilige dag voor de Joden, en Jezus is mee naar de kerk.
Er wordt ons niet gepraat over wat er werd voorgelezen, maar we gaan mee naar buiten, en dan naar het huis van Simon en Andreas, ook Jacobus en Johannes zijn er bij. Daar horen ze dat de schoonmoeder van Simon met koorts op bed ligt, en Jezus wordt op haar ziek -zijn aangesproken, en Hij gaat haar opzoeken, pakte haar bij de hand en ze werd van de ziekte bevrijd.
En het bewijs…de schoonmoeder gaat meteen naar de keuken om iedereen van drinken en eten te voorzien……
Verder lijkt het een rustige sabbat te worden…….Maar als de zon onder is, de sabbat is afgelopen en van alle kanten komen de mensen naar Jezus  toe….met allen die ziek zijn, welke kwalen ook, problemen zoals overal onder ons mensen, leed, pijn …
En je hoort  dan uit het verhaal: voor iedereen heeft Jezus een persoonlijk woord of gebaar, aanraken of uitdrijven van de boze…. En als het dan weer stil wordt gaat Jezus alleen naar een stille plek om te gaan bidden…..Wat moet God ook bidden? 
En zijn leerlingen komen Hem halen….wat doet U hier? Er komen nog veel meer mensen in  nood, ze willen U zien!
Dat is op deze zondag ONS VERHAAL, GOD SPREEKT TOT ONS IN DEZE REGELS……
WIJ moeten dus  na dit verhaal ons de vraag stellen….EN WIJ ? God spreekt toch tegen ons, tegen mij,…..Ik moet jullie zeggen:  ik ben aan het bidden geweest om in dit verhaal de Heilige Geest te vragen om  de goede snaar van ONS HART aan te raken.
Simon en de andere apostelen kwamen Jezus halen:  de mensen zoeken U…….
En u hoort het, je kunt het mee lezen, ….het WOORD van God is geen opdracht iets te doen, geen bevel….
Ik heb er nog nooit tegen deze woorden zo durven aankijken…want:
Ik zou tegen mezelf zeggen….Ja, zoek hem nu, en kom maar met jouw verlangens, met onze zieken, met de mensen die Hem niet kennen, in de wereld die van Hem niet wil horen,….
MIJN VRAAG aan mezelf en aan ieder….Geloven we nog in wonderen? Jezus is hier, maar waar zijn de mensen met hun zieken….Om een voorbeeld te noemen: in VELDHOVEN staat het de hele dag vol met auto’s…mensen met kwalen, ze zoeken hulp, ze zoeken genezing….en velen krijgen de uitslag: we kunnen voor u niets meer doen…..
Elders mensen in gesloten huizen, kinderen en jongeren in psychische zorg en begeleiding….de zwervende in de steden, veel nog maar jong,…verslaafden, drugs gebruikers, anorexia-patiënten, …..
 
WAAROM DEED JEZUS TOEN WONDEREN ?……..Hij kwam met nieuws: ja al dat gesukkel, de strijd, het leed…..Ik kom een nieuwe hemel en nieuwe aarde brengen, en de dood zal niet meer zijn….
De mensen in ons verhaal, die genazen,  zijn allemaal gestorven….maar onderweg was er verlichting van de kwalen.
Jaren geleden is er onder ons enkele keren vanuit de Dominicaanse Republiek een missionaris gekomen, pater Tardif, een Canadees, die kennelijk van O.L.Heer de opdracht had om ook hier in ons land zijn verhaal te komen brengen…Ik heb met hem mee mogen gaan, in de grotere plaatsen in alle bisdommen…Jezus is de Levende….Jullie kunnen met jullie geloof veel meer betekenen voor elkaar, en het samen zijn veel mooier maken.
En in elke viering na de Communie ging hij bidden voor de mensen hier nu bij elkaar. En er zijn er velen die geraakt werden, en anderen genezen van hun kwalen om de grote boodschap te onderstrepen.
Ik kom vandaag tegen ons zeggen: Staat toch op, breng de zieken mee, heb vertrouwen….In sommige bisdommen durfden ze haast geen toestemming te geven aan deze priester die toch ons geloof kwam preken……
Ik heb op die tochten zoveel meegemaakt en elders hier en in het buitenland zoveel mensen ontmoet en zien genezen en met sommigen heb ik na die grote gave nog altijd contact.
En wij zijn er, we geloven in U Jezus, U bent er ook voor ons, in deze woelige tijd, en velen komen niet meer, en bidden niet meer……
We komen tot U , en we  zeggen net als Simon toen…Heer kom toch, ze zoeken U…Help ons om ze binnen  te nodigen, en om te beginnen : Genees, en bemoedig……Amen
 
 
Maar wonderen, in deze tijd nu….? Maar lees ook nog eens verder dat Jezus als Hij alleen is, een plek opzoekt en gaat bidden kennelijk tot de Vader.
MAG IK DIT GEBED VAN JEZUS proberen in te vullen…?Hij heeft zoveel mensen die naar Hem toe kwamen aangehoord, en aangeraakt, …en blij gingen velen bevrijd van kwalen naar huis.
Nogmaals de vraag: gebeuren er nog wonderen, genezingen, worden we verhoord?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb