C-03/07/2016 - 14e zondag door het jaar
 
“ In die tijd wees de Heer tweeënzeventig
 
leerlingen aan en zond hen twee aan twee
voor Zich uit naar alle steden en plaatsen
waarheen Hijzelf van plan was te gaan.
Hij sprak tot hen:
                                                                                                    de oogst is groot maar                                                                                                               arbeiders zijn er te weinig.”
                                                                                                     ( Lc. 10,1- 3 )
 
WELKOM
 
Goed, dat u er bent, dat we bij elkaar kunnen zijn…..Dat hebben gelovende mensen altijd al nodig gehad, om onze band met God en elkaar te versterken……. maar zeker in deze tijd blijven er bij het bijeenkomen plaatsen leeg …. Ze zijn er niet, en sommigen zeggen meteen: ze WILLEN NIET….MEER….! maar stil, geen oordelen, ze zijn van ons en horen bij ons!
Juist als we de mensen, die er niet zijn zouden tegen komen, moeten we dan juist zeggen: WIJ missen jullie, ja, kom nog eens,  ook als je komt zeggen dat geloven moeilijk voor je geworden is……Dan komen we verder…..zeker weten!
Daar willen wat over denken en niet te vergeten: BIDDEN
Willen we beginnen met God vergeving te vragen voor al waarin we als gelovigen tekst geschoten zijn.
 
 
HOMILIE
 
 
In het evangelie horen we vandaag, dat Jezus 72 leerlingen erop uit stuurt, om de mensen te gaan praten over het geloof, ja, en over Hem, die het nieuws komt brengen, juist als gewone mens, en tegelijk de Zoon van God….Dus nu niet een kleine groep van 12….
En Hij stuurt ze weg met allerlei bezorgde waarschuwingen…. dat doen we ook met onze kinderen, vooral ook de volwassen kinderen die voor het eerst het huis uitgaan….Zeggen, waar ze op moeten letten, dat er mensen zijn, die ze kunnen misbruiken of op verkeerde wegen brengen…..
En ze moeten laten zien, dat hun boodschap niets te maken heeft met mooie verkooppraatjes, met geld, of met mooie prijzen, of kortingen….geen beurs meenemen….en ook geen tas met allerlei spullen voor onderweg….en ook geen extra schoenen….
Nee gewoon, naar de  mensen toe, hopen dat je binnen mag komen, en dan vertellen wat jij zelf van Jezus hebt gehoord.
Als ik zo tegen u praat vanuit het evangelie, hebben we al meteen in de gaten, dat die woorden SLAAN OP ONS NU……
Er zijn te weinig mensen om de goede boodschap te door te geven…..
En stel je dus voor, dat Jezus van ons , en van u en jullie vraagt….je moet erop uit…. We klagen allemaal dat het niet goed gaat…maar die kerk van ons, dat werk van Jezus is eeuwen door gegaan…We hoeven maar te denken hier aan een eeuwen geleden Sint Willibrord…..
Het PROBLEEM is NU, dat we het verkondigen van geloven beschouwen als: niet mijn pakje aan…dat heb je priesters en diakens en andere medewerkers voor…wij zijn voor het gewone werk in onze baan en opdracht, en dat SAMEN  en IN DE GEEST VAN JEZUS TE DOEN……
ja, en dat is jullie werk om zo te zeggen, niet veel woorden….gewoon geloven wat je tegen komt en waar je wat kunt doen…een paar goede woorden, …even naar iemand die alleen is….
En toch ben je al volop bezig met wat Jezus ons, jouw vraagt om te doen…..
En ook is het zo, dat mensen die op kantoor werken, of in de zorg of op school, die komen  met de personen in contact om gewoon van dicht bij  over geloven te praten…en dat GELOVEN ….
GELOVEN is een wat DIK  WOORD, of zeg: vage verpakking over wat in ons hart leeft, maar moeilijk te zeggen wat je er bij voelt of ervaart, of dat je je droog voelt…in de zin van er is wel IETS….
De 72, daar horen we allemaal bij in de tijd van nu, en we hebben de opdracht van de Heer om met mensen op te trekken en delen, maar ook:waarom jij kleine dingen voor mensen doet, ondanks dat iemand je b.v. niet ligt, je probeert iets van de liefde uit te dragen…en we hebben elkaar nodig om eens te zeggen: kom op, ja het zegt je dan niks, maar je hebt warmte in jezelf, en kom ook nog eens binnen want dat kun je al delen zonder iets te zeggen , en als we het anders zouden kunnen….we zouden jou er graag over horen….Maar weet je wel dat we op de derde woensdag bij elkaar komen en mensen uitnodigen die met gezondheidsproblemen  worstelen, en we zijn er, bidden wat en de priester of diaken leggen de handen op namens de anderen. Ja, …. zo kunnen we voelen dat we bij het grote getal horen, dat Jezus koestert, en waar wij helemaal in passen! Amen
 
 
 
 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb