C-03/02/2019 - 4e zondag door het jaar
 
“ In die tijd kwam het Woord van de Heer tot Jeremia:
Vooral Ik u in de moederschoot vormde,
voordat je geboren werd,…tot profeet van de volken heb ik je bestemd.
Omgord je lende; sta op  en zeg tot het volk alles
wat IK u opdraag..”
( Jer. 1,4-6 )
 
INLEIDING
 
 
Beste mede-gelovigen, fijn dat jullie er ook zijn….en ik heb een paar dagen terug deze lezingen van de zondag, al aan ieder proberen te denken…..Kan ik  met het geloof, mijn omgaan met de lieve Heer,echt met IEDER hier delen. We zijn er de laatste tijd toch wel naar GEGROEID : het voorlezen van Gods Woord is niet alleen een preek om zo maar wat over na te denken, neen ook VANDAAG wil de Heilige Geest die woorden ONS NU IN HET HART TE LEGGEN……
Het kan moeilijk worden voor ons, als God in de eerste lezing al tegen ons zegt, dat we door HEM zijn GEKOZEN….profeet zijn we….we moeten Opstaan:’ en het volk te vertellen alles wat Ik u zeg.
En in het evangelie dadelijk weer Jezus, die tegen de mensen uit zijn  dorp komt zeggen: Ik ben door God naar jullie gestuurd, ik ben wel van Jozef en Maria, van de timmerman, maar Ik ben uitgekozen als VERLOSSER om GODS LIEFDE voor ieder uit te leggen….en bij mijn verhalen over die Boodschap komen op andere plaatsen WONDEREN< TEKENS bij te pas, ook al gebeuren ze hier niet…
Ik denk dat je wat gaat verzitten als tegen ONS HIER gezegd gaat worden: Die Profeet Jezus, LEEFT IN ONS. HIJ wil ook werken DOOR ONS NU…..
En dan ga je misschien even wat anders zitten….Jezus, is de Zoon van God, die wil MET EN IETS IN ONS, OOK NU in deze wereld, en de KERK…?
Ja, maar Paulus komt net als vorige week op het hart drukken: je bent gedoopt en dan ben je van Jezus,  zoals hij het zegt: je bent, je behoort tot het Lichaam van Christus, en Hij wil mét en dóór ieder zijn liefde bekend maken in deze tijd.
Het wordt moeilijk, maar het wordt ook mooi en daarom eerst maar vergeving vragen…..
 
HOMILIE
 
Dierbaren, we hebben bij het begin van de eerste lezing Gods Woord al gekregen, ja dus voor ons NU, : ik heb je bestemd , gekozen als profeet.!
Toch even toelaten, dat het tegen je gezegd mag worden; Kom nou, profeet….we denken eerst aan iemand die de toekomst voorspellen kan, maar het betekent hier: Iemand die gekozen is om mensen namens God aan  te spreken, ….
 
Vorige week hoorden we Jezus voorlezen: De Geest van de Heer heeft me uitgekozen…..en vandaag horen we het vervolg….Jezus wordt beloond met een applaus: Hij heeft een nieuw verhaal voor de mensen van God…..
Maar Jezus is in zijn vaderstad en Hij krijgt ook ineens kritiek…Hij de zoon van de timmerman, geen school van de bijbel gestudeerd…Hij komt ons iets zeggen over God en Zijn  Liefde, zo vertaal ik het maar…
En IK SCHAKEL NU METEEN NAAR ONS OVER…..als het gaat om een gelovige, dan zijn we stil…..want preken in de kerk, en hardop bidden, en vragen om genezing en wonderen….
Dat doet een gelovige toch niet…..?
En toch….Als je dat nu zegt, en PAS NU DURFT TE ZEGGEN zoals tegen Jeremia, als mensen uit de leiding van de kerk , tegen ons durven zeggen: jij bent profeet, jij moet Gods Liefde aan de mensen verkondigen….
Ik denk dat ik op glad ijs sta, en ik was nooit een held in schaatsen, dus ik lig er al vóór ik het tegen ons gezegd heb:
JA, WIJ MOETEN DE MENSEN AANSPREKEN , vertellen over Gods liefde.
Wij zijn vanwege ons doopsel van God, van Jezus, en WE HOREN OOK AAN ELKAAR TOE!
En de liturgie geeft ons de woorden erbij in de tweede lezing van Paulus aan
de parochie van Korinthe….. het verhaal, het gedicht kun je ook zeggen over de echte liefde….wordt vaak voorgelezen bij een huwelijk.
We zijn geroepen tot het vertalen , het vertellen over wat Gods liefde in ons kan doen, ja in ons gewone bestaan.
Een zware taak, soms gaat het, lijkt het, als vanzelf van hart tot hart…mensen verstaan elkaar, maar we komen elkaars fouten en karaktermoeilijkheden tegen…vergeven, troost woorden zoeken…..
Ja, dierbare…een heel andere taal klinkt nu op ook in de kerk van nu …..Ook al hadden we priesters genoeg, 
Jezus spreekt ons vandaag aan…..misschien lijkt het moeilijk, maar Hij spreekt tot ons hart en Hij kent de taal van ieder of van wat we aanvoelen, en de heilige Geest zal het warm maken, ons verlichten, en we gaan GOD leren kennen ook aan de anderen…
NOGMAALS, WIJ ALS GELOVIGE TREKKEN OP MET hen die niet meer geloven, of kritisch zijn. Zeg er iets over wat je hier vandaag hoort…al kun je geen lang verhaal vertellen…vraag; kom nog eens mee , en help me die taal van de liefde te vertalen, te verstaan als moderne mens!
Paulus noemt van die moeilijke irritante dingen op: De liefde laat zich niet kwaad maken,, zoekt zichzelf niet…de liefde duldt, verdraagt.
Hier hebben we van binnen te bidden om de Heilige Geest, om niet alleen hier op onze plaats te zitten en mee te bidden of te zingen, ook die anderen, en hebben ze een boekje of kunnen ze iets niet vinden?
En straks een lieve leuke blik van bemoediging: Tot ziens hier,  en … bij het winkelen of zo maar ergens…. of kom je eens langs? Amen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Maak jouw eigen website met JouwWeb