B-29/04/2018 - 5e zondag van Pasen
 
 
‘Elke rank die wel vrucht draagt
zuivert Hij,
opdat ze meer vrucht mag dragen.”
( Joh.5,2 )
 
 
 
INLEIDING
 
 
Nog steeds zijn we met ons grootste Feest bezig….. We beginnen op deze zondag al met de vijfde week van Pasen……Als we even omkijken naar Kerstmis, dan valt het op, dat mensen er naar toe, heel vroeg beginnen met het huis op te sieren…..maar de tweede kerstdag of vlak daarna, staan alle kerstbomen buiten, de lichtjes zijn uit……het is gedaan, en het GEWONE LEVEN is al weer begonnen.
Misschien is Pasen bij ons ook een beetje aan het slijten……Gewone dagen, en zondagen……en toch is het maar goed, dat ik tegen ieder weer van harte mag zeggen: Je bent WELKOM !….
Pasen het Feest van de LEVENDE HEER, ja en we gedenken Hem die hemelwaarts is gegaan, ver weg, maar HIJ blijft ons  ZOEKEN, HIJ praat deze tijd in de Paasverhalen van: KIJK< IK BEN ER,……RAAK Me maar aan. Ja we zien Hem niet zeggen we….en toch Gods Woord geeft ons vandaag het nog weer van een andere kant te bekijken: God heeft je lief, is met je, met ons bezig…..Vandaag een voorbeeld dat Jezus gaf: God werkt aan ons zoals een tuinman, een kweker….Hij snoeit, op zoek om ons mooier, liefdevoller te maken.
Goede God, dat we Uw liefde vandaag  nieuw verstaan mogen, …..Daarom  bidden we om zuivering, neem het kwaad van ons weg en vergeving van zonden.
 
 
HOMILIE 
 
 
Dierbare mede-gelovigen, we zijn dus nog volop in de Paastijd…..Ik kan dus meteen, nog voor de parabel met u te bekijken, al zeggen: Jezus is bezig met ons, met verhalen, Zich laten zien aan de eersten uit die tijd…..Hij is doende, bezig met ons op allerlei manieren met te zeggen: NU ben IK er voor jullie,. voor jou….en alle mensen wil ik redden en brengen in de Hemel, en we worden na dit leven , met een ander lichaam, mensen die HEM Zien, en kennen zoals HIJ is.
Dit zijn al verre woorden….zelfs al zijn Naam…laat staan hemel en Hem zien en de Vader God en de Geest…..!
Jezus begint daarom bij iets dat we vast kunnen pakken  en dat we zien doen, of zelf doen zoals bij de planten , allerlei…een tak, een rank, kun je vastpakken…….en daar groeien takken aan en vruchten…..En de Vader in de Hemel is de wijnbouwer, en Ik ben de tak….en wat er aan de rank of tak aangroeit wat geen vrucht draagt, snoeit Hij af en wordt in het vuur gegooid.
Ja, beste mensen, ik heb bij deze parabel van Jezus altijd  vooral gedacht in de richting aan het snoeien van takken, bijknippen, kortwieken……Ik ken een vrouw, die mijn plantjes  komt verzorgen, ja, die knipt dooie takjes weg, kort de takken in, geeft water, en zegt: niet teveel water geven bij DEZE plant…en het werk gaat vlug als je bij oogsten ziet, en ik zei eens: Het is maar goed dat planten niet voelen kunnen…..
Dan zegt ze….je moet het zien wat vele vrouwen laten doen bij de schoonheidsspecialiste……Ze doen geen pijn ,maar halen bultjes en oneffenheden weg……Ze knappen helemaal op, ze worden er mooier van…..
Ik zou vandaag willen dat we daar eens stoppen…..Jezus zit niet BOVEN van hoog naar ons te kijken, maar zoals we in het bekende verhaal van de twee mannen uit Emmaus lezen…..Ze voelen zich ongelukkig en mislukt door al wat met Jezus gebeurd is ,in hun ogen. Hij is dood, zijn inzet was nergens voor, en gaan dan maar terug naar huis…..
Maar Jezus…..ziet hun oneffenheden, en wat zij meesjouwen in hun gedachten,…..Hij laat ze praten,…..en we kennen het verhaal, hoe ze Hem ineens herkennen….. en ZO gaat Hij met ONS MEE , en LUISTERT en als het moment er is, gaat Hij praten, zuiveren, geven wat we nodig hebben….en we herkennen hem dan aan de tafel en Hij die brood breekt. Och, Hij vertelt en wij horen graag verhalen, en we voelen en zien, dat ons geloof , GELOOF is in Hem, die is opgestaan, zit aan de rechterhand …maar ook die op onze weg naar ginds ons vergezelt. 
Zo helpt Hij ons, helpt vergeten, helpt het mooie te zien in je hart …..Hij vergeeft en bedekt en neemt weg……. 
Ik hoop dat we het nog eens lezen, en Hij zal ons nabij komen….KOM Heer Jezus KOM.